Ottlik.jpgA fenti sort Thimár Attilától idézem, aki a Szépirodalmi Figyelő lapszámbemutatójával egybekötött Ottlik-est egyik vendége volt 2012. október 4-én a Hadik Kávéházban.

Az est házigazdája, Pápay György, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője számos kérdést vetett fel az Ottlik-életművel kapcsolatban, s a meghívott vendégek, Horváth Kornélia és Thimár Attila, keresték is a válaszokat, igaz más-más aspektusból.

Ottlik-rajongó lévén nagy örömmel hallottam, hogy rá bizony nem volt jellemző a „teljesítménykényszerből írás”. Az életet és a művészetet párhuzamosan formálta: akkor írt meg valamit, ha képes volt az élmény megírására. Az Iskola a határont például már a nyomdából hívta vissza, mert nem volt elég jó, s még vagy tíz évig csiszolgatta a mondatokat.

Az életművet felületesen ismerők számára jogosnak tűnhet a kérdés, vajon egykönyves író-e Ottlik. Szerintem természetesen nem, de azért jólesett hallani: számos regény van még a hagyatékban, amelyek eddig még nem jelentek meg. Rajongói lelkemet meghatotta: mások is úgy érzik, hogy a kedélyek, lelkiállapotok megformálása Ottlik műveiben „míves” komplexitású, s a „lét sűrítettsége” mondatról mondatra tetten érhető. Hát, ezért szeretem olyan nagyon a Hajnali háztetőket, pedig csak ujjgyakorlatként tartják számon az Ottlik-életműben.

Az est újabb kérdéssel zárult: rendben van, hogy idén ünnepeljük Ottlik születésének 100. évfordulóját, de vajon jövőre, a 101. évben is olvasnak-e majd az emberek Ottlikot. Nos, erre egybehangzó igen volt a válasz, s Thimár Attilától azt is megtudhattuk, hogy a Kortárs folyóiratnak hála, jövőre is lesz alkalom, amely arra indíthat rajongókat és nem rajongókat egyaránt, hogy levegyék a polcról — leporolják, s ha kell, újragondolják Ottlik műveit, vagy csak egyszerűen fejest ugorjanak a sűrített létbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr984832924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása