_jeva 2013.12.06. 10:00

Manószezon

A Mikulás és más különleges lények

manok.JPG
Bár a manóknak, koboldoknak, trolloknak, egyéb bájos vagy félelmetes, de mindenképpen különleges lényeknek manapság könyves és filmes divatja van, az igazi szezon a december: Mikulás-nap és karácsony környéke, ha Magyarországon nézünk naptárt. A manóözön kapcsán önkényesen válogatva számba vettünk néhány könyvet (és szerzőiket), melyekben a törpök, tündék, s más halhatatlan lények nem pusztán mellékszálként szerepelnek.

John Ronald Reuel Tolkien zseniálisan kitalált világának főhősei a hobbitok, azaz a babók, a Gyűrűk urában lettek világhíresek. De tudjuk, nekünk olvasóknak sem kell a három résszel megelégednünk, és az író sem dolgozott tíz évig hiába a részleteken (virtuális nyelveken, térképeken, mitológiai alapokon): ha csak Tolkien-könyveket olvasnánk, akkor sem unatkoznánk életünk végéig. Hogy az aktualitást se feledjük, a világ legmázlistább gyerekeinek apukája minden évben (1920-tól 1943-ig) levelet írt a Mikulás nevében kiskorú felmenőinek, melyek A Télapó levelei novellagyűjteményben könyvkiadást is megértek. Ha rajongásunk eddig nem derült volna ki, el kell árulnunk, hogy Tolkiennek nagy lelke volt, nála még a Hóember is fontos szerepet kap, ő a Télapó kertésze. Itt egy leheletnyi ihletet kaphatunk a műből: Letters of Father Christmas. J. R. R. Tolkien életrajzából három fontos információmorzsát muszáj kiemelnünk. Az a tény, hogy több nyelven beszélt, tökéletesen mutatja, mire képes az ember a nyelvtudással. Minő véletlen, ezek egyike az izlandi volt, ami megmagyarázza Tolkien manókba vetett hitét. A harmadik fontos dolog, hogy barátja volt C. S. Lewis, akinek a Narnia Krónikáit köszönhetjük.

Clive Staples Lewis se volt piskóta. A hétrészes gyermekfantasy, a Narnia Krónikái világának élőlényei boszorkányok, manók, törpék, kentaurok, könyörtelenek, sárkányok, erdei tündérek, faunok, szatírok, vámpírok, banyák, bikafejűek, hableányok, óriások, emberevő óriások, szárnyas lovak, a mérges gombák népe, főnixek, vízi emberek, tengeri kígyók, egyszarvúak, farkasemberek, kísértetek, mocsári flangák, gyügyük, a csillagok és több egyedi szereplő között a Mikulás. A tanulság itt sem marad el: sokra viszi az író, ha képben van az ókori görög és római mitológiában. Lewis esetében az inspiráló hely Írország volt.

Bár Tolkien összeszedetten, mindenre kiterjedően felépített univerzumával nehezen versenghet bárki, azért kortárs sztárszerzőnk, Joanne Kathleen Rowling (akinek egyik kedvence a Narnia Krónikái volt) szintén elévülhetetlen érdemeket szerzett a felnőtt fantázia megmozgatásában betöltött szerepével. Mellékesen logikai következtetésünk: minimum két keresztnév szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a halhatatlan lényekről szóló könyvekkel halhatatlanná váljunk. Apró szépséghiba, hogy teljes neve csak Joanne Rowling, nagyanyja nevét, a Kathleent csupán azért vette fel, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra valódi keresztneve helyett, s így a szerző női mivolta ne rémissze el a kisfiúkat a könyvtől. Bár a hétrészes Harry Potter a varázslóképzés bemutatásában tölt be nélkülözhetetlen szerepet, a legendás lények itt is hemzsegnek: durrfarkú szurcsókok, házimanók, hippogrifek, kákalagok, akromantulák, sellők, thesztrálok, dementorok, halálfalók, háromfejű kutyák, főnixek, bestiák, kentaurok, mumusok, óriások, orrontó furkászok, sárkányok, leprikónok, inferusok, vérfarkasok. (Szerencsére a vérfarkasok, zombik és más csúnyaságok a hálaadáshoz kötődnek, ezért a vámpíros könyvekről nem kell most írnunk – ráadásul Stephenie Meyernek nincs is két keresztneve.) És hát – azon kívül, hogy a Harry Potter óta nem világos, milyen jelentéssel bírnak a karikában a 12-es, 16-os, 18-as számok a filmek előtt – örök hálával tartozunk az első szerzőnek, aki könyvkiadásból lett milliárdos, hogy megtudtuk: muglik vagyunk.

Végül mutatunk egy ellenpéldát. Kritikus mennyiségű manó és más nem hétköznapi lény (illetve a babonás két keresztnév) hiányában a siker elmarad: Philip Pullman Az Úr sötét anyagai könyvtrilógiája (és a könyvből készült film, Az arany iránytű) annak ellenére sem lett átütő siker, hogy egyéb adottságai megvoltak hozzá.

A manók nem tréfálnak.

(A fotón az izlandi karácsonyi manók.)

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr905678186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása