Útikönyv ide, ezoterikus könyv oda, azért valljuk be, a többség mégiscsak leginkább szórakoztató irodalmat olvas. Hogy pontosan mi is tartozik ide, azt elég nehéz behatárolni. Mert ugye a halmaz számos más műfajjal határos, így például A Gyűrűk urát is sorolhatjuk a szépirodalomba, az Omyno is elfér az ezós könyvek között, a történelmi regények pedig mintha egy szeletét alkotnák, ám ez nagyban függ attól, mennyi is bennük a tény. Karácsonyi sorozatunk következő részében ezt a könyvtípust járjuk körbe kicsit közelebbről.

A kategória sokszínűségéből adódik, hogy mint ajándék nagyon könnyű mellélőni vele. Mindenképpen szükséges hozzá a megajándékozandó alany közelebbi ismerete, vagy legalábbis a könyvespolcával való közelebbi ismeretség. (Persze még ilyenkor is számolni kell hibalehetőséggel, mert egy polc nem mindig csak egy ember ízlését tükrözi.) Hogy közelebb jussunk a megoldáshoz, kicsit azért csalhatunk: ha tájékozódunk rokonunk-barátunk filmes ízléséről — és emellett feltételezzük, hogy szívesen olvas —, valamivel könnyebb dolgunk lesz. Ma a filmes adaptációk korát éljük, és ha valami siker volt az egyik formában, biztosak lehetünk benne, hogy fellelhető a másik alakban is. Ehhez persze tegyük hozzá, hogy egy könyv mindig izgalmasabb, mert teret ad az olvasó fantáziájának, és nem korlátozza a készen kapott látványvilág.

A szórakoztató irodalomból a legkézenfekvőbb választás egy humoros témájú kötet. A karácsonyi időszakban — ideális esetben — egyébként is pozitív irányba tolódik a közhangulat, így nem biztos, hogy jól sülne el, ha a csomagolóanyag lebontása után a borítóról egy vértócsában fekvő hölgy meredne üveges tekintettel a megajándékozottra. Persze ha nagymamánkat már többször is rajtakaptuk kezét tördelve ülni valamelyik detektíves sorozat előtt, úgy bizonyára érdemes meglepni egy jó krimivel. Ezt a műfajt egyébként férfiak számára is ajánlom, hiszen sokan szívesen olvasnak hosszas agymunkával megfejtendő talányokról. Hasonlóan jó választás lehet egy kalandregény, egy tudományos-fantasztikus mű vagy egy fantasy, ami a fiatalabb korosztály érdeklődésére is számot tarthat. Mivel a statisztikák szerint napjainkban a nők többet olvasnak, mint a férfiak, e könyvtípusok közt is egyre több a nőknek szóló. A borító legtöbbször eligazít, ha mégsem, a fülszövegből minden bizonnyal megtudhatjuk, kinek is ajánlják az adott kötetet.

A romantikus regények célközönsége egyértelműen a női olvasó. Rendszerint érdemes olyan könyvet választani, ami a megajándékozottal hasonló korú szereplőkről szól. Még jobb, ha a regényben megjelenített élethelyzet (pl. párkeresés, házasélet, gyermekvállalás) hasonlít a valósághoz, mert így könnyebben azonosulhat vele. Természetesen a romantikus regények sem valók mindenkinek, van, akit inkább taszít a lefestett idealizált világ. Tehát mindenekelőtt feltételezzük az ajándékválasztásnál, hogy valamennyire ismerjük a személyt, akinek ajándékot keresünk.

Szintén a nőolvasókat célozzák meg korunk vámpírregényei: elsősorban a 15 és 35 év közötti korosztályt. Mivel ezzel a regénytípussal nagyon könnyű mellélőni, csak akkor vásároljuk meg, ha már legalább egy, de inkább két hasonló témájú kötetet felfedeztünk a hölgy polcán. Elsősorban nőknek ajándékoznék ilyesmit, de az is igaz, hogy sok férfit is érdekel: a legutóbbi Alkonyat-film vetítésén például meglepetten fedeztem fel egy ötfős, huszonéves férfitársaságot, akik — várakozásaimmal ellentétben —nem röhögték végig hangosan az előadást.

A szórakoztató irodalom körültekintő utánajárást követően ideális ajándék. És ebben az esetben talán nem is rejlik burkolt célzás a csomagolópapír mögött, mint mondjuk az életmód- vagy pszichológiai könyvek esetében. Egész egyszerűen egy felfedezésre váró, izgalmas világot ajándékozhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr703468678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása