konyvtarlatogato.jpgKlasszikus kérdés: mit olvassunk, de főleg kinek a tanácsára? A témában hatalmas az információs aszimmetria. A könyv­kiadók, no meg a bűvkörükbe vont szakmai és amatőr olvasók hatalmas lelkesedéssel hirdetik az aktuális újdonságokat. A kiadó persze tisztában van a könyve értékével, de óvakodik megosztani azt az olvasóval. Aki leginkább úgy győződhet meg arról, hogy az adott mű olvasásra érdemes-e, ha elolvassa – lehetőség szerint az elejétől a végéig. Kinek higgyünk könyvajánlás terén?

A probléma ráadásul pénzügyi kérdés – és most elsősorban nem a könyv árára gondolunk. Hanem az időre – ami pénz. Pazaroljunk időt értéktelen könyvekre, vagy csináljunk valami mást a szabadidőnkben helyette? Mondjuk, olvassunk egy másik, valóban jó könyvet. Na, témánál vagyunk: melyiket?

Kinek higgyünk?

  • A könyvborító vagy plakát reklámszövegének?
  • Az irodalmi díjaknak, mert értékmérő pénzjutalom kapcsolódik hozzájuk?
  • A kritikáknak és recenzióknak, amiket szakmailag megalapozottnak illik tekintenünk?
  • Az év/évtized/évszázad 50/100 legjobb könyve, év bestsellere listáknak – kétmilliárd kínai nem tévedhet alapon?
  • Esetleg a barátoknak, akik ismerik ízlésünket és elvárásainkat?
  • A már olvasott szerzőnek, bár kockázatos, hogy a következő művében már nincs újszerű mondanivaló?
  • Blogoknak, kluboknak, mert éppen divatosak, és a kollektív bölcsességet ígérik, és hátha nem is mindegyik áll szoros baráti kapcsolatban könyvkiadó-hálózattal?
  • A technikának? Internetes könyvesboltban: „Akik ezt a könyvet vásárolták, megnézték még ezt is.”

Idén tavasszal a 2007-ben alapított Goodreads nevű, olvasóknak szóló könyvajánló információs portál csatlakozott az Amazon csoportjához. Szépen fogalmazva. Szerencsére azon nem kell sokat törnünk a fejünket, vajon miért vette meg az Amazon a Goodreadset, így visszatérhetünk az eredeti kérdésre. Igaz, már biztosan régen mindenki elment folytatni aktuális könyve olvasását, mert még az újszülött is tudja, hogy ebben a témában (is) legjobb megkérdezni egy barátot. A Goodreads könyvolvasásról végzett felmérése alapján ez hivatalos is. Ezer embert kérdeztek két konkrét könyv kapcsán arról, mi győzte meg őket, s ugyanez az eredmény jött ki: a legtöbben megkérdeznek egy megbízható barátot.

Forrás

Boog, Jason: Trusted Friend Is Top Book Discovery Tool. Mediabistro. 2013. 02. 28.

Klein, Ezra: Why Amazon bought Goodreads? The Washington Post. 2013. 04. 02.

Spillman, Rob: Amazon buys Goodreads: We’re all just data now. Salon. 2013. 03. 31.

A kép forrása

2 komment

Címkék: olvasás

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr215312016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.24. 12:17:25

nálam ez a kettő:

"Esetleg a barátoknak, akik ismerik ízlésünket és elvárásainkat?

A már olvasott szerzőnek, bár kockázatos, hogy a következő művében már nincs újszerű mondanivaló?"

Mocoria 2013.05.26. 11:59:21

A legjobb és leghasználhatóbb:
moly.hu
Több mint 70.000 könyvmoly tagja van, megtalálhatsz az oldalon szinte minden magyarul megjelent könyvet, sok-sok idegen nyelvűt is, fel is tehetsz könyveket, amik még nincsenek fenn, és ami lényeg: találhatsz értékeléseket, idézeteket, stb. az adott könyvekről.
Ha egy bizonyos könyvre vagy kíváncsi, elég beírni a google keresőbe a könyv íróját és címét, a találatok között biztosan ott lesz a moly.hu oldal is.
Vigyázat, könyvmolyoknak függést okozhat!
egy moly
süti beállítások módosítása