2013osszefogl.jpgSokan sokféle szempontból összegezték a 2012-es év történéseit, ezért fordítsuk most már vigyázó tekintetünket az idei esztendőre, és nézzük meg, milyen irodalmi-kulturális események várnak ránk 2013-ban.

Idén rendhagyó módon, három nappal a Golden Globe-díjak átadása előtt, csütörtökön derül ki az Oscar-díjra jelöltek névsora, ráadásul ebben az évben vezette be a filmakadémia az elektronikus szavazórendszert. A szavazatokat múlt péntekig lehetett leadni, és olyan irodalmi adaptációk is az esélyesek között vannak, mint David Mitchell Felhőatlasza, Yann Marteltől a Pi élete, illetve A Hobbit – Váratlan utazás, a Nyomorultak és az Anna Karenina filmváltozata. Hogy végül ezek az alkotások aranyszobrocskát érnek-e, az február 24-én derül ki.

„Visszatérve” Magyarországra, január 22-én a magyar kultúra napján egynapos Cseh Tamás-emléknapot szervez az Országos Széchényi Könyvtár, ahol bepillanthatunk az előadóművész titkos indiánéletébe, és ahol felidéződnek jól ismert dalai is.

A 2013-as évben folytatódik az olasz–magyar évad, kölcsönös programsorozattal. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál dísz­vendége is Olaszország lesz, és számos újonnan fordított olasz könyvet szerezhetünk be idén. A könyvfesztiválra immár huszadik alkalommal kerül sor, szokás szerint a Millenárison tartják április 18. és 21. között.

2013 azonban nemcsak Olaszország szempontjából kiemelt év Magyarországon, idén ünnepelhetjük ugyanis Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját. A Gárdonyi-év jelentős helyszínei az író szülővárosa, Eger mellett Gárdony és Budapest lesznek. Az emlékévet igyekeznek minél több eseményre „becsempészni”, így számos fesztiválon találkozhatunk majd Gárdonyi-sátorral.

Gárdonyi mellett számos más jeles évfordulót tartogat az idei év. Hogy csak néhányat említsünk: 100 éve született Weöres Sándor és Albert Camus, 125 éve pedig Füst Milán. 50 éve hunyt el Aldous Huxley brit író, akinek Szép új világ című regényéről nem is olyan régen írtunk, 70 éve távozott Rejtő Jenő, 75 éve Karinthy és 175 éve Kölcsey. Jane Austen Büszkeség és balítélet című művének január 28-án lesz a 200. évfordulója, ennek kapcsán ebben az évben számos megemlékezés várható Angliában – ha arra jártok, ne hagyjátok ki őket.

Január 1-jétől szabadon kiadhatók Móricz Zsigmond művei, mivel eddig tartott a szerzői jogi védettség, ami a szerző halálának 70. évfordulóját követő december 31-én járt le. Ebből a szabályból következően tehát akinek az előző bekezdésben Rejtő nevét olvasva elindult a fantáziája, már ami a könyvkiadást illeti, annak még egy évet várnia kell a vállalkozásig – mint ahogy arra ez az Index-cikk is felhívja a figyelmet.

2013-ban Kassa és Marseille az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa. Franciaország immáron negyedik alkalommal tudhatja magáénak ezt a pozíciót: 1989-ben Párizs, 2000-ben Avignon, 2004-ben pedig Lille révén. A francia városok közül 2013-ra Bordeaux, Lyon és Toulouse is pályázott a címre, végül Marseille nyert, s így esélyt kapott, hogy a programsorozat végén már ne csak a bandaháborúk és egyéb viszályok jussanak eszünkbe a városról. Esetleg a Taxi című film. Amennyiben dél-franciaországi nyaralást terveztek, érdemes lesz egy kis kiruccanást tenni Marseille-be, hangolódásképpen pedig ajánljuk Zola valamelyik regényét, aki fiatalkorát Aix-en-Provence-ban töltötte, Marseille-től nem messze.

Kassa címéből pedig akár ránk, magyarokra is vetülhet némi fény, például Márai Sándor, Kassa szülötte révén, ámbár jó néhány vélemény szerint Kassáról mint valaha volt magyar városról nem sok szó fog esni

Folytatva a némiképp borongós események sorát, idén kezdi meg működését Magyarországon a világ legnagyobb webáruháza, az Amazon.com, miután néhány hónapja létrehozta első kelet-közép-európai lerakatát Pozsony mellett. Az új piaci szereplő elsősorban a könyvkereskedelem területén hoz majd változásokat, és általában is jelentősen befolyásolja az internetes vásárlási szokásokat, illetve azok szélesebb körű elterjedését. A Kindle e-könyv-olvasóval például nem lesz egyszerű a hazai könyves szereplőknek felvenni a versenyt.

Hogy egy könnyedebb hírrel zárjuk összefoglalónkat az új évre, muszáj megemlítenünk, hogy tizenhét évvel az első rész megjele­nése után, Helen Fielding tavaly novemberben bejelentette a BBC Radio 4 adásában, hogy 2013 októberében új résszel készül előrukkolni… igen, Bridget Jones életéről. Mi másról? Hogy ezt fenyegetésnek vehetjük-e, azt nem sikerült eldöntenünk.

Mindenesetre könyvekben és olvasásban gazdag 2013-as évben reménykedhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr305001686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása