titkos_olvasnivalok.jpgManapság olvasni menő – ezt sulykolja minden. Nem termé­szetesen létező jelenség, hanem egyenesen divat. Ám ha valami sikk, akkor annak az ellenkezője is igaz lehet olykor-olykor. Ezek a cikis könyvek, amiket vagy a tartalmuk miatt, vagy az időzítés okán nem olvasunk nyilvánosan. A Book Riot olvasói megsza­vazták a műveket, amikről a legkellemetlenebb bevallaniuk, hogy olvasták.

Egy korábbi Riot-szavazásról már beszámoltunk, ami a vágyott, de még el nem olvasott könyvekről érdeklődött, ez a mostani pedig a cikis olvasmányokat vette számba. Hogy ne kelljen olvasásszocio­lógiai fejtegetésbe bocsátkoznunk, gyorsan szögezzük le: a két lista szerencsére nem mutat átfedést. A közel hatszáz válaszadó szerint a könyves Citrom-díj győztesei (vesztesei?) ezek a regények lennének:

    1. Alkonyat-sorozat
    2. A szürke ötven árnyalata-trilógia
    3. A Da Vinci-kód

Ezek tehát az utóbbi évek legidegesítőbben túlreklámozott művei, amikből már elegünk van. Ettől még persze „mindenki” olvasta őket, közvetlenül a megjelenés után nyilvánosan is, ám idővel működésbe lép az ellenállás és a csömör. Van ebben jó adag kultúrsznobság is, ami minden „tömegterméket” körülleng, így a bestseller sem kivétel. A sikerkönyvek „termékéletgörbéje” hamar hanyatlásnak indul, és ekkor már az is fanyalog, aki még nem is olvasta a fanyalgás tárgyát.

A szerelmi-erotikus könyvek amúgy is titkos olvasnivalónak számí­tanak. Ezeket így általánosságban a negyedik helyre értékelték a szavazók. Egy bizonyos kor alatt a hazai metrón sem találkozunk olyan utazóval, aki romantikus könyvet – ne adj’ isten, füzetet – olvasgatna a legnagyobb lelki nyugalommal.

Néhány évvel ezelőtt még újságpapírba csomagoltuk – „ne koszolódjon” felkiáltással – azokat a könyveket, amiket a nap üresjáratainak minden pillanatában elő akartunk kapni, és nem feltétlenül büszkélkedtünk a borítóval. Ma már az e-könyvek személytelenségével azt és ott olvasunk, amit és ahol csak akarunk. Füles bedug, szem az olvasón – különben is kit érdekel, ki mit gondol?

Te olvastál már olyan könyvet, amivel ma már nem villognál a buszon?

A kép forrása

Barnes & Noble

3 komment

Címkék: olvasás

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr205496955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadkelet 2013.09.06. 22:04:31

Jah Adolf Hitler Mein Kampfjat nemetul vmi regi kiadasban. Nem ertettem egy kurva szot se belole de jo volt nezni a ledobbent arcokat :)

sdani 2013.09.07. 01:44:47

@vadkelet: Hasonló céllal én Komáromy László, Az agyvelő boncolása c. könyvet használtam. Mondjuk nekem tanulni is kellett belőle.

Segna 2013.09.07. 09:06:28

Az idő rövid története ... bölcsészek közt. ;-) Nagyon kiríttam vele az enteriőrből, és annyiszor kérdezgették, h te most komolyan EZT olvasod, h egy idő után és is csomagoltam, ill. nem nyilvánosan olvastam...
süti beállítások módosítása