Karácsonyi ajándékötletek 1.

Népszerű/emészthető tudományos meg ismeretterjesztő könyveket javaslunk ajándékozni karácsonyra. Ha időben kezdtek a célszemélyre koncentrálni, még kiderülhet, minek örülne tudomány, nyelvtanulás témában.

52_dontesi_modell.jpgKrogerus, Mikael, Tschäppeler; Roman: 52 döntési modell. A stratégiai gondolkodás kézikönyve. Fordította: Kolossa Tamás. Budapest, HVG Könyvek, 2012. 184.

Nap mint nap döntéseket kell hoznunk. Magánéletünkben éppen a karácsonyi ajándékozás az időszerű. Az nem kérdés, hogy rokonaink, ismerőseink nagy részénél a könyv a legjobb ajándék, de melyik legyen. Akár ennek a fontos dilemmának az eldöntésében is segítségünkre lehet a HVG Könyvek idei újdonsága, az 52 döntési modell. Ha eredményesebben szeretnénk dolgozni, kreatívabban dönteni vagy önmagunkat jobban megismerni — zsebből előkaphatjuk a telefon méretű kötetet. Ezzel a könyvvel kapcsolatban minden kicsi: fizikai megvalósulásában egy zsebkönyvvel állunk szemben, sajnos, ennek megfelelően a betűméret is apró, viszont egy-egy modell bemutatása rövid, lényegre törő, az egyoldalnyi rajzos ábrák pedig még az unalomig ismert modellekhez is közelebb visznek. A könyv utóélete a neten folytatódik, ahol további komoly és vicces modellek özöne jelent meg.

Friss a könyv, de könnyű a helyzet azzal kapcsolatban, megvan-e már. Ha meglenne neki, már rég tudnád. Az nyilván nem lepne meg, ha a közismert modelleket emlegetné (Eisenhower-mátrix, SWOT-analízis, Fogolydilemma, Maslow-piramis), de ha ezeket a modellneveket hallod, akkor elkéstél: Ajándékozási, Kicsi a világ, Hosszú farok, Fekete hattyú modell. (jeva)

flow.jpgCsíkszentmihályi Mihály: Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Budapest, Akadémiai Kiadó, 2010. 372.

Rengeteget hallottál róla és mindig meg akartad venni, mert érdekel, hogyan legyél boldog, hogyan legyen értelme az életednek, és mi az áramlatélmény. Az ajándékozásnál legtöbben magukból indulnak ki, de ebben a könyvben erre a kis önzésre is megnyugtató választ fogunk kapni.

A Flow alapmű. A pozitív pszichológia alapműve. Ennyi! A többit pedig olvassa el a megajándékozott a könyvben. És ha nem bízol benne, hogy utána kölcsön is adja (az ilyesmit gyakran lapozgatja az ember), akkor vedd meg az e-könyvvel együtt kedvezményesen, utóbbit pedig tartsd meg magadnak! (jeva)

matematika.jpgObádovics J. Gyula: Matematika. Budapest, Scolar Kiadó, 2012. 840.

Az Obádovics-matematika kézikönyvet tényleg senkinek sem kell bemutatni. Eddig félmillió példányban kelt el, valóban az általános iskolától akár az egyetemig haszonnal forgatható. Az Obádovics (mármint a kézikönyv) klasszikus, az Obádovics (mármint a professzor) pedig érdekes személyiség.

A romantikus könyveket is író szerző idén volt 85 éves, ebből az alkalomból a Scolar Kiadó (melynek a szerző társalapítója volt 1994-ben) dedikált, sorszámozott példányokat is megjelentetett. Vajon van még belőle? Értékes ajándék lenne a matekot kedvelő fiatal rokonunk, barátunk számára. (jeva)

angol_magyar_egyetemes_keziszotar.jpgLázár A. Péter, Varga György: Angol—magyar egyetemes kéziszótár. Szeged, Grimm, 2012, 1536.

Lázár A. Péter, Varga György: Magyar—angol egyetemes kéziszótár. Szeged, Grimm, 2012, 1416.

Tekintve, hogy az angol világnyelv, nagy valószínűséggel több olyan embert is fogunk találni ajándékvásárlási listánkon, akik már nekiveselkedtek az elsajátításának. A Grimm Kiadó kínálatában a tanulószótáraktól a munkahelyi szótárakon át különböző szintű nyelvtudásnak megfelelő köteteket találhatunk. Középfok felett azonban már a hamarosan megjelenő Angol—magyar, illetve Magyar—angol egyetemes kéziszótárat ajánlják. Ezt is jellemzi a megszokott Grimm-féle tipográfia, vagyis a címszavak kiemelése kék színnel a fekete szöveg mellett, a kiejtés megadása szögletes zárójelben és a szókapcsolatok kihangsúlyozása félkövér betűvel.
magyar_angol_egyetemes_keziszotar.jpgDe valahogy mégsem csak egy szótárat kap vele az ember. Kék keretes négyzetekben ugyanis a szerkesztők nyelvhasználati tanácsokkal is szolgálnak: a Kultinfo címmel főként az angol—magyar részben, míg a Nyelvinfo címmel jobbára a magyar—angol kötetben találkozhatunk. Az együtt közel 3000 oldalas szótárak veterán nyelvta­nulóknak valók, ha azonban csak kamasz ismerősünknél szeretnénk bevágódni, válasszuk a
Vigyázz, angolt!-t. (Nerina) 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr924920008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása