a_sziv_mechanikaja.jpg„Először: ne piszkáld a mutatóidat! Másodszor: a haragod mindig fékezd! Harmadszor: soha, de soha ne legyél szerelmes, mert akkor a szíved nagymutatója a bőröd hasítva kiugrik pörögve, szétroppan a csont, és a szív mechanikája eltörik örökre.” Az első két szabály talán betartható, de meg lehet tiltani bárkinek, hogy szerelembe essen, és egyáltalán mit keres a szívben egy nagymutató?

Mathias Malzieu: A szív mechanikája. Fordította: Vaszócsik Christa. Budapest, Európa, 2012. 166.

A történet 1874-ben kezdődik a világmindenség leghidegebb éjszakáján Edinburghban. Ezen az éjszakán születik meg Jack. Madeleine, a számkivetettek orvosa segíti világra a szerencsétlen kisfiút, akinek a szíve megfagyott a rettenetes hidegben. A doktor egy kakukkos órát szerel a fagyott szívre, és ezzel megmenti Jack életét. Így kezdődik a fiú csodálatos dolgokkal övezett életútja, és természetesen így már jobban érthetőek a fent említett szabályok. De vajon meg lehet-e akadályozni, hogy Jack szerelmes legyen, vagy méregbe guruljon? Nos, először jön a méreg a rémisztő következményekkel, majd a csodálatos szerelem.

Jack találkozik a gyönyörű énekesnővel, Acaciával, akivel pont akkor hozza össze a sors, amikor a lány elmegy Andalúziába. Ezzel kezdetét veszi az utazás, a kutatás a szerelem után. Jack államokon át követi a lányt, hogy szerelmük beteljesülhessen. Utazása közben érdekesebbnél érdekesebb emberekkel találkozik, többek között a London—Párizs vasútvonalon Hasfelmetsző Jack az útitársa. Állandó kísérője pedig nem más, mint Georges Mélies — még az Utazás a Holdba előtt—, aki karbantartja a „szívórát”, nem csupán fizikai értelemben, de érzelmileg is.

Az Extraordinárium (egyfajta vidámpark a könyvben) izgalmas világában végre egymásra találnak a szerelmesek. De vajon meddig és hogyan lehet élni egy órával működő szívvel, és vajon tényleg egy gépezet működteti Jack életét?

A könyv olvasása közben sokszor eszembe jutott, hogy melyik korosztálynak szólhat a néhol bizarr mese. A borító, az egyszerű nyelvezet és a nagyobb betűméret alapján ifjúsági regényre asszociálnék, de a tartalom inkább már többet tapasztalt szívért kiált.

A szerző, Mathias Malzieu eredeti „foglalkozását” tekintve rockzenész, így nem csodálkozhatunk, hogy egy klipet is készített a történethez — személy szerint ez pont annyira megfogott, mint a könyv.


A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr494825454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása