mbs 2012.06.27. 07:00

Hobbitok Frankfurtban

hobbit_cosplay.jpgAz idei Frankfurti Könyvvásár díszvendége Aotearoa (a hosszú fehér felhő földje), azaz Új-Zéland lesz, amely az elmúlt évtized­ben azzal vált népszerűvé és ismertté, hogy helyszínül szolgált A Gyűrűk Ura filmválto­zatának számos jelenetéhez.

Tanea Heke, a díszvendégség projektigazgatója szerint szigetlakónak lenni egészen másfajta szellemiséget, gondolkodásmódot jelent, mint egy nagy kontinensen lakni. Mindez érződik az új-zélandiak irodalmi, művészeti munkásságán, kultúráján, életmódján. A szervezők így inkább az ország „lelkét” szeretnék megmutatni a nagyközönségnek, mert tapasztalataik szerint a „testet”, azaz gyönyörű tájaikat, a bungee jumpingot és a rögbit szinte mindenki megemlíti, ha Új-Zélandról kérdezik. A változatos programkínálattal azt szeretnék elérni, hogy a könyvvásár látogatói jobban megismerjék az országot, megízleljék, megszagolják, meghallgassák és végül magukénak érezzék Új-Zélandot.

Ízelítőül néhány a tervezett programok közül:

  • Maori kenuk és sárkányhajók a Majnán
  • Kapa haka (tradicionális maori tánccsoport) táncosok
  • Maori kézművesek, köztük tetoválóművészek
  • A maorik mint a „legnagyobb mesélő nemzet”
  • Zenei előadások
  • Maori és új-zélandi konyha, borkultúra
  • Közel 60 író és költő bemutatkozása a könyvvásár ideje alatt
  • Új-Zéland filmművészet bemutatkozása öt német városban

A legnagyobb érdeklődésre mégis talán a hobbit jelmezes játék (cosplay = costume + play) számíthat. Bárki nevezhet, akár egyénileg, akár 5 fős csoportokban, aki szeretné magát hobbitként, orkként vagy elfként megmutatni. A legjobbak értékes díjakat vihetnek haza. A látogatók így az idei évben sem maradnak jelmezesek nélkül, a korábbi években ugyanis mangák hősei árasztották el a frankfurti pavilonokat. Idén pedig nagylábú hobbitok és hegyes fülű elfek színesítik a vásári forgatagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr844613582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása