Láttuk, mi mindent lehet művelni a könyvekkel, ami egyesek szerint szentségtörés, mások szerint művészet. Aki a praktikusság híve, másképpen is újragondolhatja a könyveket. Boncoljuk tovább a könyvek lehetséges funkcióit, ha továbbra sem olvasni szeretnénk őket.

A gondolatot a könyvről mint művészeti alkotás főszereplőjéről a kaposvári Játszó gyerekek nagyon aranyos szoborcsoport indította el, melynek egyik szereplője egy édes (elnézést, nincs jobb szó rá) olvasó kislány. Hát persze, miért éppen a könyvek és a benne, körülötte lebegő értékek ne lehetnének köztéri műalkotások tárgyai, társadalmi üzenetek közvetítői?

Az oroszoknak nyilván rögtön eszükbe jut az a hatalmas fekvő könyv, melynek nyitott oldalán Puskin híres, Bronzlovas című verséből olvasható részlet. A város 300. születésnapjára, 2002-ben átadott emlékmű, melynek elnevezését Korokon átívelő üzenetként fordíthatnánk, a szentpétervári Egyetem rakparton található. Noha könyvforma inkább gyakorlatias, mégis hatalmas. Jól mutat benne a versrészlet, és nem takarja el a látnivalókat, hanem éppen ráirányítja a figyelmet a Néva másik partján álló Izsák székesegyházra és a Bronzlovasra.

Az amerikaiak — ha nem akarnak lemaradni — erre felmutathatnák az objektíven valóban óriási könyvet tartó Szabadság szobrukat, de az egész szoborhoz, annak mondanivalójához képest az a könyv mégsem a főszerepet játssza, ilyenekkel, egy ekkora országnak, az írásom elején nem lehet labdába rúgni. Viszont Kansas City városi könyvtárának épülete figyelemre méltó. A falként funkcionáló könyvgerincek a városlakók véleményét tükrözik arról a kérdésről, mi jellemzi számukra a várost.

Nem árulok el nagy titkot, hogy mind az oroszok, mind az amerikaiak tudnak még felmutatni érdekes könyves utcai műalkotásokat, de akkor mi lesz ebben az írásban a geopolitikai egyensúllyal?

Szóval Berlinben a Der moderne Buchdruck (Modern könyvnyomtatás) nevű emlékmű a világhálón található fotók alapján igen csak tetszetősre sikerült 2006. évi alkotás. Több kérdés is foglalkoztat. Mi van a másik három oldalon: pusztán az unalmas belívlapok? Vajon mi alapján választották Goethe és Grass közé az elmúlt kétszáz év klasszikusait, miért olyan kicsi Brecht és nagyobb Hesse? Lássuk be, egy műalkotás mindig szubjektív. De a lényeget csak elmondom: az alkotás a modern könyvnyomtatás atyja, Gutenberg tiszteletére készült.

És szubjektív a világ sorsát alakító országok fontosságának megítélése is, de Kínát most más miatt muszáj kiemelni: a Beijing Xinhua Bookstore előtti ingatag könyvkupac — mivel könyvesbolt előtt áll — valójában a fogyasztást is dicsőíti.

Vigye el az ördög a geopolitikai egyensúlyt! Rengeteg könyves alkotás van!

Van úgy, hogy a könyvek mellékszerepet játszanak, az irodalomhoz fűződő viszonyuk miatt azonban szereplésük szerves (Thomas Mann emlékmű Szvetlogorszkban). A könyvtárhoz, írásbeliséghez, valláshoz kötődő alkotások esetén a könyvek szerepe nemes (az izraeli Haifában a könyv és az írásbeliség emlékművét alkotó háromméteres bronz könyvből különböző nyelvek ábécéinek betűi folynak ki; a Korán emlékmű Sardzsában; könyvvásárra készült szobor a lengyel Leskóban). Vannak szabadsághoz, függetlenséghez kötődő alkotások (a székesfehérvári Nyitott Könyv szobor a fasiszták által meggyilkolt áldozatokról emlékezik meg; a szépnek nem mondható ashabadi Ruhnama szobor kétemeletes épületnyi méretével esténként kinyílik, első oldala képernyővé változik, és dokumentumfilmet vetít a türkmén népről).

Kedvenceim az ötletes könyves alkotások: a düsseldorfi állomás előtt ülő kézfejű pucér ember emel magasba könyveket; a Szentpétervári Egyetem Filológiai Tanszékének bejáratánál a Gondolkodás a Kishercegről alkotáson egy allegorikus alak ül egy könyvkupacon mint trónon, miközben A kis herceg című könyvet tartja kezében, és lejjebb, nagyon piciben üldögél elegánsan egy könyvön a kis herceg.

Még több képet a közösségi oldalunkon nézegethettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr614135608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása