FONTos részletek 14.

font_fights_flood_q.jpgHa nem lenne nyár, elmesélném, hogy ismerek valakit, aki addig rá sem néz egy Excel-táblázat adataira, amíg a betűket át nem alakítja Arial Narrow típusra. Ugyanez a dolgozó szöveget pedig kizárólag Times New Roman vagy Trebuchet betűtípussal képes elolvasni. De nyár van! Lángost eszünk. Dinnyét veszünk. Leárazásokban részesülünk/szenvedünk. Agysejtölő meleg van.

Annyi tábla (nem Excel, hanem lángosos, barackos, dinnyés, százalékos megállítótábla) van ilyenkor körülöttünk, hogy gondoltam a reklámbetűkről fogok írni. Ez az a terület, amelyben a fontválasztás fontosságához nem férhet kétség, de a téma egynyári feldolgozása túl szerteágazónak és érdekesnek bizonyult. És még (nem, nem mondtam, hogy szerencsére) árvíz is volt.

Abban már egyetértettünk, hogy a betűknek többnyire az a sorsuk, hogy elolvassuk őket, illetve a belőlük összeálló szavakat, mondatokat. De van, amikor a betű – alapfeladatára tökéletesen alkalmatlannak bizonyulván – mégsem haszontalan.

Korábbi történet, de figyelemre méltó: a Font Fights Flood betűtípus megvásárlásával a 2011-es thaiföldi árvízkárok enyhítésére lehetett adományozni Thai Vöröskereszten keresztül. A betűk vagy inkább szimbólumok árvízi helyzeteket jelenítenek meg. Például a W betű segítségre váró, feltartott kezű áldozatokat ábrázol, a Z betű krokodil elől menekülést szimbolizál, az E betű üres polc, az R betű mobilgátat építő katonákból áll. A Q betűre asszociáljon mindenki, amit szeretne.

Addig mutatok még egy levadászott bizonyítékot arra, hogy minden betűtípus jó valamire. Ha másra nem, hát azt illusztrálandó, hogy minden jó valamire: a művészeti alkotáson kívül vélhetően másra nem használt Promotional Font betűszárai eltört esernyőszárakból vannak.

Ha pedig a betűtípusok harcolni kezdenek

Ha nem lenne nyár, talán FONTosabb írás született volna.

Forrás

Font Fights Flood

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr535408874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanekOne 2013.07.17. 23:42:13

Teljesen egyetértek a posztban emlegetett ismerősöddel! :-)
süti beállítások módosítása