A névtelen író esete a pályakezdéssel

irogep3.jpgVannak dolgok, amikhez látszólag mindenki ért: ilyen a foci, a politika, és hát az írás is. De vajon hogy lehet a sok toll­forgató közül kitűnni? Erre adunk most pár ötletet a szép­irodalom és a szórakoztató irodalom terén érvényesülni szándékozóknak.

Hogy mennyire nehéz ma ismeretlen szerzőként megállapodni egy kiadóval a könyvünk kiadásáról, arról már részletesen írtunk könyvkiadói sorozatunk egy korábbi részében. Most csak az új kéziratok fölött görnyedő főszerkesztő alakját idéznénk fel, aki – ha kellően rutinos – hamar döntést tud hozni egy előtte heverő írás sorsáról. A tehetség, illetőleg a jó kézirat nagyon is fontos, de nem árt az ismertség, és persze az ismeretség is jól jöhet. Kevés esetben fordít ugyanis egy kiadó időt és pénzt arra, hogy egy teljesen ismeretlen szerzőt felfuttasson. Ennek az az oka, hogy aránytalanul nagy kockázatot vállal vele.

Távol álljon tőlünk, hogy valóságshow-szereplésre biztassunk bárkit is, de a gyorsan jött hírnév nem egy könyv kiadásához vezetett. Ha jobban érezzük magunkat a számítógép, mint a kamerák előtt, az internet megannyi – rendszerint ingyenes – lehetőséget nyújt a feltűnésre. Nem kell feltétlenül saját weboldalt létrehoznunk, indíthatunk blogot is. Hátránya, hogy kell ebben valamilyen rendszeresség. Havi egy feltöltött cikk a gyors információáradathoz szokott ember számára kevés ahhoz, hogy visszatérő olvasó váljon belőle. A jó téma nélkülözhetetlen, gondoljunk csak a Julie & Julia című filmre. Hazai sikertörténetet a Facebook platformján találunk: Nyáry Krisztián magyar írók szerelmi életéről szóló bejegyzései a tavalyi év folyamán kötetté értek.

Az írás ugyan magányos tevékenység, de ha valaki ennek ellenére közösségi ember, az is találhat hasonszőrű barátokat. Nem egy online és offline társulás létezik, amelyik segíti a fiatal szerzők szárnypróbálgatásait. Az összetartozás-érzés, az alkotói folyamat átbeszélése előrelendítheti a munkát, de nem szabad a pályatársak minden szavát készpénznek venni. És itt nem elsősorban a rivalizálásra kell gondolni, hanem arra, hogy egy szerzőtárs szerzőként, és nem szerkesztőként fogja megítélni a szöveget (ahogy a rokonok és barátok pedig olvasóként), tehát óhatatlanul szubjektív véleményt fogunk kapni.

Ma már számtalan internetes és papíralapú újság létezik. Bár a cikkírás és a szépirodalmi szövegek létrehozása nem ugyanaz, de ha valaki ki tud tűnni a jó íráskészségével, az sokat lendíthet a karrierjén. Vass Virág például újságíróként már igencsak ismert volt, amikor 2009-ben Vulévu címmel megjelentette első kötetét.

Ha maradnánk a kaptafánál, azaz költő a versnél, író a regénynél-novellánál, akkor próbálkozhatunk irodalmi folyóiratoknál. Kéziratot rendszerint nem őriznek meg és nem küldenek vissza, és részletes értékelésre se számítsunk. Szűrőnek számít azonban az is, hogy a beküldött írásunkat egyáltalán közlésre alkalmasnak ítélik-e. Azért érdemes jól megnézni, milyen szöveget hova küldünk be, nehogy már amiatt elbukjuk a megjelenést, hogy a választott folyóirat profiljától teljesen eltérő munkát postáztunk.

Az önálló kötethez talán az irodalmi pályázatok adta lehetőség áll a legközelebb. Pályázati portálokon számtalan kiírás között válogathat az ember. Aki csak a megjelenésre hajt, annak azokat a pályázatokat ajánljuk, amelyekben megfelelő összeg fejében bármilyen művet kiadnak egy kötetben. A tematikus pályázatok azonban már jó szűrőként működnek. Jelentkezés előtt érdemes tájékozódni a kiíróról és a zsűriről, és persze azt is mérlegelni kell, hogy az esetleges nevezési díjért cserébe mit kaphat a pályázó. Legtöbbször azt is megkötik, hogy még publikálatlan művekkel lehet csak pályázni, így nem biztos, hogy elég, ha a fiókból találomra előhúzunk egy korábbi írást.

Nem szabad tehát elfelejteni, hogy hozzáértésünkről kevésszer győzi meg a kiadót egyetlenegy leadott kézirat. Folyamatosan írni és bizonyítani kell, szem előtt kell lenni, és ha nem is a leendő olvasók, de legalább a kiadók vagy az írószakma figyelmét fel kell kelteni.

A kép forrása

teaching literacy

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr875080948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása