budai_kronika.jpgFurcsa meghatottsággal nézegettem az 1473-ban készült első, Magyarországon nyomtatott könyveket. Nem érezhettem az illatukat, nem érinthettem meg őket, mégis. Varázslatos volt, még csak belegondolni is, hogy pár száz méterrel odébb, és vagy ötszáz évvel ezelőtt készültek. Hm... hát Ti voltatok az elsők...

„Ez a három könyv 137 éve nem volt egy térben” — kezdte rendhagyó előadását 2012. szeptember 1-jén Farkas Gábor, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője a nemzeti könyvtár aulájában. A három könyv pedig Hess András Budai Krónikájának két hazai példánya és Julius Caesar A gall háború című műve, amellyel az egyik példány egybe volt kötve. (A könyvgyűjteményi kincsek a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe programsorozat részeként voltak megtekinthetőek.) A sodró lendületű előadást nehéz lenne visszaadni, s talán nem is szükséges, mert Farkas Gábor izgalmas írása szerencsére elérhető a nemzeti könyvtár blogoldalán. Rejtélyek, kalandok, kérdések az ajánlás körül, kinek szólt az első, miért kellett újraszedni, vagy hogy hogyan próbálta meg Széchényi Ferenc bármi áron megszerezni a Hess-nyomtatványt Jankovich Miklós műgyűjtőtől, „aki három zsidón és öt görögön is túltett”. Megtudhattuk azt is, hogy jó Mátyás királyunk egyes kutatók szerint ugyan ismerte a könyvnyomtatás előnyeit, de gyönyörű kódexeivel csak a látogatóit akarta elkápráztatni, leplezve ezzel is kisebbrendűségi érzését származása miatt. Szívet melengető érzés volt megtudni azt is, hogy a Budai Krónika fennmaradt további nyolc példányát nagy becsben őrzik a világ minden táján.

Persze óhatatlanul eszembe jutott a Gutenberg-galaxis, amelynek köszönhetően tudósok, művészek gondolatai váltak hozzáférhetővé. A könyvről könyvre épült katedrális és a könyv saját tudományágai: a könyvtártudomány, a könyvészet, a bibliográfia. Porosnak hathat erről elmélkedni a digitális könyv hódító hadjáratának közepette, de mégis. Ütközik a Gutenberg-galaxis a Neumann-galaxissal, remélem, nem lesz győztes. Csak mi. S akkor nyomtatott és digitális könyv hosszú ideig élhet még egymás mellett, megtalálva saját olvasóit.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr714748096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása