konyvunnep.jpgNemcsak nyár elején, de nyár végén is ünnepelhetjük társaságban, fesztiválhangulatban a könyveket. Idén tizedik alkalommal rendezi meg a Litea Könyvesbolt és Teázó a Budavári Önkormányzattal a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét.

Mintegy 30 könyvkiadó kínálatával, újdonságaival ismerkedhet meg, aki augusztus 31. és szeptember 2. között a Várba (Szentlélek tér) látogat. Találkozhatunk illusztris szerzőkkel, többek között: Jókai Annával, Nádasdy Borbálával, Czakó Gáborral. Hallgathatunk cigányzenét a Rajkó Zenekar tolmácsolásában és világzenét a Napra zenekar előadásában.

Hogy miért ezekben a napokban ünnepeljük a magyar nyelvet és könyvet? 1686-ban foglaltuk vissza a törököktől Budát, innen datálódik a magyar kultúra rohamos fejlődése. A téren felállított magyar—török sátrakban bepillantást nyerhetünk a tábori élet rejtelmeibe.

Az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozott az ünnepséghez: augusztus 31-én és szeptember 1-jén bárki ingyen megtekintheti a Budai Krónikát, az első Magyarországon nyomtatott könyvet, valamint a Ragyogás — Porcelán- és könyvritkaságok című kiállítást.

Az ünnepség keretein belül második alkalommal adják át a Tóth Árpád műfordítói díjat, idén Owe Berglund svéd műfordítónak (tavaly Tandori Dezső kapta).

A színpadon délelőtt gyerekműsorok láthatók, így a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe az egész család számára élvezetes kirándulás és (ráadásul ingyenes) szórakozás lehet egy nyár végi hétvégén.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr24737442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása