TataiTilde 2012.07.18. 07:00

A Lucida

FONTos részletek 7.

lucida3.jpgFONTos sorozatunkban már több betűtípusról szóltunk, a közismert Times New Romantól kezdve egészen a Helveticáig. A most következő fonttal valószínűleg naponta találkozik az, aki az interneten szörfözik, mégis inkább csak szakmai berkekben tudatosul: ismét Lucidán olvastunk.

Hogy a száraz tényeken hamar túlessünk, gyorsan elmondjuk, hogy a Lucidát 1985-ben alkotta meg Charles Bigelow és Kris Holmes. Az elmúlt közel harminc évben szép kövér betűcsaláddá növekedett: találunk talpas és talp nélküli, kézírásos és különböző vastagságú fontféleségeket — hogy csak néhányat említsünk a teljes palettáról.

A Lucidát a Scientific American Magazine hasábjain mutatták be először, ám a fontot úgy tervezték, hogy monitoron is élvezhető minőségű olvasást tegyen lehetővé. A betűközök tehát nagyobbak, a túl vékony vonalakat pedig kerülték, hogy a szöveg kinyomtatva, lefénymásolva se „tűnjön el szem elől”. Mivel az egyik legkiterjed­tebb betűcsaládnak számít, többnyelvű és speciális karaktereket tartalmazó szövegek esetében is jól használható. Valószínűleg ennek a két tulajdonságának — széles karakterkészlet, valamint az a tény, hogy többféle adathordozóra is gondoltak a tervezésekor — köszönhető, hogy mára számos webes felület, blog, grafikai alkalmazás használja előszeretettel, sőt nemrégiben a húsz legkedveltebb font közé is beverekedte magát egyik típusa, a Lucida Bright. Ez a dizájnerek körében végzett felmérés pedig már tényleg jelent valamit!

S ha ez még mind nem lenne elég: a Lucida Grande talp nélküli betűkészletet a Facebook és az Apple, a Lucida Console-t pedig a Microsoft is felfedezte, tehát ezek számos felületén megcsodálhatjuk valamelyik verzióját — főleg ha már meguntuk ismerőseink kéretlen játékmeghívásainak olvasgatását a közösségi oldalakon… Hogy valami „rosszat” is mondjunk róla: a Grande csupán normál és félkövér változatban létezik, dőlt betűs készlete nincs. Ejnye!

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr374662966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartoki 2013.04.08. 22:55:16

A Facebook csak Windowson Tahomát használ, csak Apple-n Lucida Grande.

... Amúgy ez zseniális, mindkét platformon a megszokott rendszerfonttal nyomulnak, így a weblap a lehető legjobban beleillik a szokásos környezetbe, szinte már natív programnak tűnik.
süti beállítások módosítása