Guinness-rekordok a könyvek világából 2.

kis_konyv.JPGAz elmúlt héten azon elmélkedtünk, hogyan kerülhetünk be a Guinness-rekorderek közé szerzőként. Ha időközben rájöttünk, mégse fog menni az írás, akkor sem kell lemondani erről az álomról: még mindig számos rekordkísérlet vár ránk könyves témában.

Kicsire nem adunk

Sokan rájöttek már, hogy nem is olyan egyszerű megírni egy könyvet. Ők ha tehetik, mélyen a zsebükbe nyúlnak, és tárcsázzák egy béríró számát. Persze nem muszáj pont a belsőt magunkénak tudni, ha elég ügyesek és elszántak vagyunk, elsajátíthatjuk a könyvkötészet csínját-bínját. De hogyan is lesz ebből rekord? Csak ne legyünk szerények. Törekedjünk rögtön a legnagyobbra! A világ jelenlegi legnagyobb könyve 5 × 8,06 méter nagyságú, közel 1500 kilót nyom, és 429 oldal. Azt ugyan nem tudjuk, milyen papírból készült, de összehasonlításképpen eláruljuk, hogy egy 300 oldalas, keménytáblás, A/5-ös könyv alig fél kiló. A rekorder kötetet 2012. február 27-én mutatta be a Mshahed International Group Dubajban (Egyesült Arab Emirátusok). Elkészítésén több mint ötvenen dolgoztak, és Mohamed prófétáról tartalmaz történeteket.

Hatalmas könyvért persze nem kell rögtön repülőre ülni: elég elugrani Szinpetribe. A korábbi csúcstartó az arnóti Varga Béla és fia, Varga Gábor. Az Örökségünk — a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értéke című kötet 2010. március 21-én készült el: 4,18 × 3,77 méter, 346 oldalból áll, és 1420 kiló. Az Aggteleki Nemzeti Parkról szóló kiadványt a szinpetri vízimalomban lehet megtekinteni.

Ekkora művek értelemszerűen nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Éppen ezért a Guinness-rekordok között külön kategóriát tartanak fenn a legnagyobb publikált kötet számára. Eidouro Gráfica és az Editora Ltda. 2007. szeptember 13-án, a XIII. Rio de Janeiró-i Félévenkénti Könyvvásárra jelentette meg A kis herceg óriáskiadását. A könyv 2,01 × 3,08 méter kinyitva, és 128 oldalból áll.

Ki a kicsit nem becsüli

Ilyen hatalmas kötetek elkészítése többéves munka, és nem kevés pénzt emészt fel. Arról nem is beszélve, hogy igen nehéz olyan könyvespolcot találni, ahol elférnének. A valaha készült legkisebb könyv esetében ilyen problémánk biztosan nem lenne, ám az olvasáshoz nem árt beszerezni egy pásztázó elektron­mikroszkópot. A 70 × 100 mikrométeres könyvet ionsugárral karcolták egy szilíciumkristály lapra a kanadai Simon Fraser Egyetemen. A Teeny Ted from Turnip Town című kötet szerzője Malcolm Douglas Chaplin. Kicsi a bors, de… drága: a mikrokönyv 15 ezer dollárt (kb. 3,5 millió forintot) ér.

A legkisebb nyomtatott könyvhöz talán egy nagyító is elég lesz. Anton Csehov Kaméleon című művének miniatűr változatát Anatoliy Konenko készítette el 1996-ban a szibériai Omszkban. A 0,9 × 0,9 milliméteres könyvecske 30 oldalból áll, félig angol és félig orosz nyelvű. A 100 példányban gyártott műhöz mindössze 500 dollárért (kb. 120 ezer forintért) hozzá lehet jutni.

Sok kicsi sokra megy

Ha van fölösleges 500 dollárunk, máris belevághatunk a miniatűrkönyv-gyűjtögetésbe. Ehhez mindössze további 257 könyvet kell felhalmoznunk, hogy elérjük Nikunj R. Vagadia (India) 2009. november 22-én felállított rekordját. A gyűjteményben a legkisebb kötet 19 × 27, a legnagyobb 47 × 55 milliméter. Egyik kiemelkedő darabja Gandhi önéletrajza, amit 24 karátos arannyal vontak be.

Akinek a konyha legalább olyan csábító, mint a könyvek, ne habozzon szakácskönyvet gyűjteni. Betsy Ross-McCoy (USA) a nagyszüleitől kapta első példányát 1966-ban. Ezután születésnapra és karácsonyra folyton szakácskönyvet ajándékoztak neki, és maga is bővítette gyűjteményét egy-egy darabbal, amikor megfordult valahol. Egészen addig, amíg 2011. február 23-án 1225 különböző szakácskönyvvel Guinness-rekorder lett. Azóta két újabb darabbal már biztosan meglepték. A kérdés csak az: vajon az összes receptet kipróbálta?

Hogy főzés közben mennyire sikerül megőrizni egy könyv épségét, azt szakácsa válogatja, mindenesetre egy könyvjelző mindig jól jöhet, ha éppen nem tudnánk, melyik receptnél tartottunk. Frank Divendalnál (Hollandia) azonban igencsak bajban lennénk, hiszen 2010. február 8-án összesen 103 009 különböző darabból válogathattunk volna. Divendal 1982 óta gyűjt könyvjelzőket szerte a világból, amiket ország, azon belül pedig téma szerint rendszerez. Az elmúlt 2-2,5 évben bizonyára megannyi darabbal bővítette a gyűjteményét, de a magyarországi blogok közül a TotáLiber könyvjelzője még biztosan nincs meg neki.

Forrás

Guinness Word Records
Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr114643309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása