Guinness-rekordok a könyvek világából 1.

Guinness_kep.jpgA Guinness-rekordokról általában őrültségek jutnak az ember eszébe, és aligha asszociálna kulturális extremitásokra. A fordítói legekről már írtunk, most további könyves csúcsok nyomába eredünk.

Sosem késő elkezdeni

Nem tudjuk, hány óvodás olvas most bennünket, de mindegyiküket arra biztatnánk, hogy ha Guinness-rekordot szeretnének dönteni, akkor sebtében kezdjenek el írni. (Persze azért, ha lehet, előbb érjenek ennek a cikknek a végére.) A legifjabb férfi ugyanis, aki valaha könyvet publikált, 2005. október 15-én 5 éves és 302 napos volt: ekkor jelent meg Adauto Kovalski da Silva brazil szerző Aprender é Fácil (Könnyű megtanulni) című kötete.

Ha elmúltunk 5 évesek, akkor se csüggedjünk: mindössze egy jó sztorira van szükség, amiből 28 éves korunk előtt kell sikeres szériát kreálni. Christopher Paolini (USA) 2011. május 1-jén került be a rekorderek közé mint a legifjabb szerző, aki a legmagasabb eladási számokat érte el egy könyvsorozattal. A négykötetesre duzzadt Örökség-ciklusból több mint 25 millió példányt adtak el. A fantasytörténet első részéből Eragon címmel filmet is készítettek 2006-ban, aminek nagy részét Magyarországon és Szlovákiában forgatták.

A rekordhoz persze nem kell feltétlenül a legmagasabb eladásokat produkálni, elég ha jó hosszú a történet. Esetünkben a 9 609 000 leütést kell meghaladni (a karakterek mellett a szóközök is számítanak). Ekkora terjedelmű ugyanis Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényének francia kiadása (À la recherche du temps perdu). A hétkötetes mű első darabja 1913-ban jelent meg.

Egy sorozatot megírni nem kevés időbe telik, de ha még nem kezdtünk bele, most már nem érdemes sietni: a hosszú élet és a jó memória éppúgy egyenes út lehet a sikerhez. A legidősebb elsőkönyves szerző Bertha Wood, akinek éppen 100. születés­napjára jelent meg Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp (Friss levegő és szórakozás: Egy blackpooli üdülőtábor története) című könyve 2005. június 20-án. Az idős hölgy 90 évesen kezdett neki az írásnak, a kötet az emlékirataiból született meg.

Rekordok az e-világból

Vajon egy Guinness-rekordért érdemes lehet egy végeláthatatlanul hosszúnak tűnő címmel borzolni a kiadó kedélyeit? Dr. Sreenathachary Vangeepuram mindenesetre megtette 2010-ben Indiában, amikor is az angol szólások, közmondások és szavak eredetéről írt: a könyv címe 1086 szóból és 5633 karakterből áll. Reméljük, az olvasók nem veszik zokon, ha ezt most nem idézzük be, hiszen csak a cím eleve hosszabb lenne, mint ez az egész cikk együttvéve. Arra azonban nagyon kíváncsiak vagyunk, mégis hogy fért el esztétikusan a borítón ilyen hosszú szöveg. Talán az e-világ megoldást kínálhat a problémára. Erre már 1998 óta lehetőség van, hiszen ebben az évben adták ki a világ első e-book ISBN-jét. A szerencsés Kim D. Blagg (USA) szerző és kiadó volt, aki a Books OnScreen nevű vállalata számára kérte a kódot.

És ha már e-könyveknél tartunk, James Patterson (USA) volt az első olyan szerző, akinek a kötetéből több mint 1 milliót adtak el elektronikus formátumban. A Hachette Book Group 2010. július 6-án jelentette be, hogy adataik szerint a népszerű thrilleríró a rekorder. Egy hónappal később az Amazon is kihirdette, hogy a svéd Stieg Larsson Millennium-trilógiája szintén átlépte a bűvös egymilliós határt.

A könyv, ami nem vész el

És hogy mivel lehet még bekerülni a rekordok könyvébe? Például a legmagasabb bírsággal, amit egy könyvtári könyvért fizetünk: Emily Canellos-Simms képes volt 345,14 dollárt, azaz több mint 75 ezer forintot fizetni csak azért, hogy visszavihessen egy 47 éve kikölcsönzött, és azóta jól elfelejtett kötetet. Ennél valamivel olcsóbb kísérlet, ha könyvet egyensúlyozunk a fejünkön, és úgy próbálunk minél gyorsabban megtenni egy mérföldet (1,6 km). Ehhez mindössze Ashrita Furman (USA) 8 perc 27 másodperces rekordját kell megdöntenünk, amit 2009. július 29-én állított fel. Valamivel kényelmesebb rekorddöntögetésnek tűnik, ha gyűjtögetésbe kezdünk, de hogy mit gyűjtsünk és milyen mennyiségben, az cikkünk második részéből derül ki.

Forrás

Guinness Word Records
Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr894626189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása