A 20. Szent István Könyvhét alkalmából 2012. május 14. és 19. között egy hétre a Ferenciek terén felállított sátrakba költözik közel 30 egyházi, illetve keresztény kiadó, hogy kiadványaikat bemutassák a nagyközönségnek. Eredetileg csak katolikus kiadók vettek részt rajta, később nyitottak, és jelentek meg más felekezethez kötődő kiadók is. A kiskunfélegyházi Parakletos Könyvesház volt az első protestáns kiadó, aki bekapcsolódott. A kiadó vezetőjével, Damásdi Judittal a könyvhétről, az idei távolmaradásuk okairól (is) beszélgettünk.

Totáliber: Hogyan fogalmaznád meg a Szent István Könyvhét jelentőségét?

Damásdi Judit: Abban látom a rendezvény jelentőségét, hogy sok kis kiadónak ad megjelenési lehetőséget, akiknek nincs módjuk arra, hogy a könyvfesztiválon vagy az ünnepi könyvhéten részt vegyenek. A kisebb példányszámok és kisebb árrések miatt még a nagy terjesztőkhöz sem tudják eljuttatni kiadványaikat. Ugyanakkor ezek a könyvek komoly hitbeli, erkölcsi, kulturális értékeket hordoznak, és nem csak a templomba járók érdeklődésére tarthatnak számot. Bizonyos szempontból ez egy misszió is, hiszen itt az utcán sok olyan ember is megáll a könyvsátraknál, akiknek nincs más lehetőségük, hogy keresztény értékeket hordozó könyvekkel találkozzanak.

TL: Mely kiadókkal találkozhatnak az érdeklődők?

DJ: Leginkább magyarországi kiadókkal, bár néha megjelenik egy-egy határon túli kiadó is. Itt vannak a nagy egyházi kiadók, tehát a főszervező Szent István Társulat (katolikus), a Kálvin Kiadó (református), a Luther Kiadó (evangélikus) és még sok kisebb-nagyobb, egyházhoz kötődő vagy keresztény szellemiségű kiadó is. Sajnos mi ez évben nem leszünk jelen.

TL: A plakáton a Parakletos hűlt helyén teljesen meglepődtem. Mi a távolmaradásotok oka?

DJ: Már évek óta vívódunk, menjünk, ne menjünk, mert anyagilag teljes ráfizetés, mint ahogy a nagy kiadók kivételével a könyvhét meg a könyvfesztivál is az. Kezdetben, 20 évvel ezelőtt, még nagyon nagy jelentősége volt, hogy itt legyünk, hiszen akkor még azt sem tudták az emberek, hogy léteznek keresztény kiadók, nem voltak keresztény könyvesboltok, nem terjedt még el az internet stb. Ma már sokkal több csatorna van, amin keresztül el tudjuk érni a vevőket, számos üzletben kaphatók a könyveink Budapesten is. Mi például az online könyvesboltunk forgalmával is meg vagyunk elégedve. Persze, jó lenne a könyvhéten is jelen lenni, és van reklámértéke, de ami fontosabb, hogy a keresztény könyvek esetében missziós jelentőségről is beszélhetünk. Ebben a válságos időszakban azonban mi nem tehetjük meg, hogy veszteséget vállaljunk. Nagyon sajnáljuk, és nehezen hoztuk meg ezt a döntést, de most így látjuk jobbnak.

TL: De ez nem jelenti azt, hogy ne készültetek volna a rendezvényre…

DJ: Így van. A Szent István Könyvhétre jelenik meg mindig a Szent István Könyvklub katalógusa is, amely ilyenkor természetesen a könyvhétre megjelent újdonságokat tartalmazza. Egy nagyon kedves gyermekkönyvvel képviseltetjük magunkat, ez a Nóé bárkája szivacskönyv, amely a legkisebbeknek, az 1—4 éveseknek meséli el a történetet, és kivehető puzzle-darabok vannak benne.

TL: A Parakletosszal hol találkozhatunk, ha a Szent István Könyvhéten nem?

DJ: Vidéki kiadóként (Kiskunfélegyháza) az értékesítés szempontjából eleve hátrányból indulunk. Próbálunk rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez: ha az emberek nem jönnek be a boltba, akkor megpróbáljuk elvinni hozzájuk a könyveket. Nagyon sok iskolába, egyházi rendezvényre, konferenciára, ifjúsági találkozóra elmegyünk egy-egy könyvasztallal. Évente több mint 50 ilyen „kiruccanásunk” van, ami nem kevés szervezést, utazást, pakolást jelent, de ezek nélkül nem tudnánk életben maradni. A Szent István Könyvhéten egyébként a szabadtéri megjelenés még nehezíti a dolgot, mert a sátrak nagyon kicsik, egyáltalán nem védenek az esőtől, és az utóbbi években mindig eláztunk egy párszor, így aztán az ázott könyvek is növelték a veszteséget.

TL: Jellemző amúgy egy erősebb értékesítési forgalom a könyvhéten? Mit keresnek általában az emberek?

DJ: Nagyon sokféle vásárlóval találkozunk a könyvhéten. Sokan már előre kinézik a Könyvklub katalógusból, hogy mit szeretnének, és célirányosan azt keresik. Mások szeretik végigjárni az összes sátrat, és élvezik, hogy itt egy helyen rengeteg minden van. De számottevő azoknak a száma is, akik éppen csak erre járnak, kíváncsiságból megállnak, nézelődnek, és talán vásárolnak is. Legjobban a családdal, gyerekneveléssel, lelki problémákkal kapcsolatos könyvek fogynak. Ebben a témában nagyon sok hasznos, értékes kiadvány kapható.

TL: Van lehetőség találkozásra, párbeszédre a többi könyvkiadóval? Van-e együttműködés vagy ezek a könyvkiadók inkább egymás konkurenciái?

DJ: Természetesen ez a könyvhét sem az értékesítésről szól csupán. Jó lehetőség a kiadóknak a találkozásra, egymás kiadványainak jobb megismerésére, egy-egy baráti beszélgetésre, eszmecserére. A gazdasági válság a keresztény kiadókat különösen erősen érinti, hiszen az egyházközségek is egyre nehezebb anyagi helyzetben vannak, és a templomba járó emberek között nagyobb százalékban vannak kis jövedelműek. Így az eladások az elmúlt években visszaestek, és ebből az is következik, hogy ezen a piacon is túlkínálat van, tehát — akármennyire is nem örülünk ennek — egymás konkurenciái vagyunk. Ennek ellenére van egy közös dolog, a keresztény hit és szellemiség, ami összeköt minket. Ezért inkább úgy próbálunk talpon maradni, hogy ne lehetetlenítsük el a másikat. Mindannyian próbálunk olyan egyedi tematikával megjelenni és olyan saját értékesítési területeket találni, ami nem sérti a többieket.

TL: Ez milyen specializálódást jelent a Parakletos esetében?

DJ: A Parakletos Könyvesház például elsősorban gyermekirodalmat, hitoktatói segédanyagokat, bibliai témájú társasjátékokat ad ki. Mindezt magyar szerzőktől, magyar grafikusokkal dolgozva. Az elmúlt évben több kisebb kiadvány mellett Józsua és az állatok címmel egy nagyméretű, végig színes, keménykötésű mesekönyvünk is megjelent, ami egy kis kiadónál nem mindennapi, akarom mondani minden évi dolog. A szerző Miklya Luzsányi Mónika, aki nagyon jól megtalálta a módját, hogy a mai és a biblia korabeli történeteket összefűzze. Szintén tavaly készítettünk egy nagyon igényes kivitelű bibliai társasjátékot Kezes-lábas címmel. Mindkettő grafikáit Kelemen Czakó Rita készítette.

TL: Mit ajánlasz azoknak, akiknek van lehetőségük május 14. és 19. között kinézni a Ferenciek terére? Ha megtehetnéd, melyik szombati programra mennél el?

DJ: Több kísérő rendezvény is kapcsolódik a könyvhéthez. A megnyitón van a Stephanus-díjak átadása, és egy-egy rövid könyvismertetés is elhangzik a könyvhétre megjelent újdonságokról. Egész héten folyamatosan dedikálások vannak a templom előtt felállított asztaloknál. Szombaton pedig egy színpad is kerül a templom elé, ahol egész napos program lesz: író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, tánc, zene, pódiumbeszélgetés. Számomra legizgalmasabbnak a Változtassuk meg a (média)világot program tűnik, ahol Gégény Istvánnal, a Média, közösség, szolgálat — Ösvénykeresés az infódzsungelben című könyv szerzőjével beszélget az Új Ember hetilap szerkesztője.

TL: Köszönjük a beszélgetést!

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr64501025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása