2004-ben jelent meg magyarul Andrej Kurkov A halál és a pingvin című műve. Milyen következtetéseket vonhatunk le a címből, milyen kérdések merülnek fel bennünk? A regényben valószínűleg szerepel egy pingvin, talán állatkertben játszódik. Valaki meghal – természetes módon vagy gyilkosság áldozata lesz? Lehet, hogy a pingvin hal meg, vagy ő a gyilkos? Előbb-utóbb minden kérdésünkre választ kapunk.


Andrej Kurkov: A halál és a pingvin. Fordította: Tompa Andrea. Budapest, Athenaeum, 2004. 216.

A könyv a krimiirodalom azon darabja, amelyet nyugodtan nevezhetünk szépirodalomnak is. Ne gondoljuk azt, hogy egy „egyszerű” krimivel van dolgunk, ez az írás több annál: különös hangulatú, elgondolkoztató közép-európai regény.

Ukrajnában járunk a ’90-es évek közepén. Itt él Viktor, a nagy ambíciókkal rendelkező, állástalan író. Kijevi lakótelepi lakásában tengeti napjait Misával, a királypingvinnel. Hogy kerül egy pingvin a lakásba, ebben az országban pingvint is vásárolhatunk a kisállat-kereskedésben? Nem, erről szó sincs, ennél humorosabb vagy inkább groteszkebb a helyzet:

„Misa egy éve jelent meg Viktor életében, amikor az állatkert elkezdte eladogatni az éhes állatokat bárkinek, aki etetni tudta őket. Viktor elment, és vett egy királypingvint. Egyébként egy héttel azelőtt hagyta ott a barátnője. Magányos volt, de Misa pingvin is hozta a saját magányát, és most a két magány úgy egészíti ki egymást, hogy ez már inkább kölcsönös függés, mint barátság volt.”

Zárójelben jegyezném meg, hogy a történetnek ez a része nem kitaláció: a rossz gazdasági helyzet miatt tényleg haza lehetett vinni a kijevi állatkertből kisállatokat (nyilván nem egy kistermetű ragadozót).

Viktor végre megbízást kap a Fővárosi Hírek című laptól (legnagyobb bánatára nem szépirodalmit): nekrológokat kell írnia még élő hírességekről. A megrendelések egyre szaporodnak, ahogy végére ér a kapott névsornak, rögtön jön az újabb. Különös módon akiről a nekrológ megszületik, rövid időn belül meghal. Krimiszerű fordulatot vesz a regény: kiderül, hogy a háttérben egy bűnszövetkezet működik.

A regény elején Misa az egyetlen élőlény, akihez Viktor kötődik. Szinte egymás alteregóivá válnak. Szimbolikusan értelmezhető, hogy Misáról kiderül: depressziós és súlyos szívbeteg.

„Ne haragudjon, lehet, hogy őrültségeket beszélek, de ha én pingvin lennék, és erre a földrajzi szélességre kerülnék, én felakasztanám magam! El sem tudja képzelni, micsoda szenvedés, hogy van két réteg zsírja, amely megvédi a legkeményebb fagyoktól is, ezen kívül sok száz speciális véredénye, amelyek folyamatosan ugyanezért dolgoznak, és közben itt él, ebben az országban, ahol nyáron plusz negyven fok van, télen pedig ritkán süllyed mínusz tíz alá! Na! Érti? Ég az egész szervezete, belülről túlfűti magát... Majdnem minden pingvinnél, amelyik állatkertben lakik, depressziós tüneteket figyeltek meg... Nekem meg azt mondták, hogy a pingvineknek nincs lelki életük. Én bebizonyítottam! Magának is bebizonyítom! És a szívük? Milyen szív bírja ki ezt a túlfűtést...?”

Egy ember Misa eltűnik, de előtte Viktornál hagyja a kislányát, Szonját, akihez gyerekfelvigyázó is jár, Nyina. Viktor egyre több emberért lesz felelős, írja a nekrológokat, temetésekre jár a pingvinnel, mert ezzel is megbízzák (milyen előkelő egy „frakkos” állat a temetőben), közben kezd tökéletesen kiszolgáltatottjává válni a titokzatos bűnszövetkezetnek. A regény – miközben nyílegyenesen halad a csattanó felé – egy belső lelki tusává változik át. Van-e kiút? Mit nyerhet és mit veszthet? Nyerhet-e bármit is?

Kurkov stílusa egyszerű, könnyen olvasható, sodró lendületű, ezért tág olvasóközönség számára élvezhető: nemcsak azoknak, akik más népek irodalma iránt érdeklődnek, hanem azoknak is, akik egy vér nélküli, mégis izgalmas krimit szeretnének olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr823363776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása