vavyan_fable.jpgNem, a kilencvenes évek elejét idéző cím nem egy középkategóriás erotikus regényre utal, noha a témával tele Budapest összes metrószerelvénye. Mi több, a jelzett „titok” sem lesz megfejtve, sőt, az írás tulajdonképpen egyetlen kérdésre keresi a választ: miért? Minek köszönheti sikereit a ma 57 éves Molnár Éva, ismertebb nevén Vavyan Fable?

Bevallom, egyik regényét sem olvastam. Most persze mindenkiben felmerülhet a kérdés: ha olvasta volna, elárulná? Valószínűleg nem, válaszolnám én – csakúgy, ahogy azt sem, mi mindent nem olvastam még, amit viszont illett volna. Legalábbis az irodalmi kánon követői szerint. Ahová egyébként Vavyan Fable-regény vélhetőleg nem fog bekerülni. Mégis olvassák. Vagy éppen ezért?

Az ápolónőből lett író tizenéves korában kezdett írni, és művei számát elnézve igencsak belejött ebbe a hobbinak induló tevékenységbe. 1987 óta lényegében évente jelennek meg könyvei – néha nem is csak egy – leginkább kaland, fantasy és sci-fi témákban. Most persze nagy a kísértés azon moralizálni, hogy a mennyiség hogyan aránylik a minőséggel, de attól, aki „állítólag” még nem olvasott egy regényt sem a szerzőtől, ez nem lenne szép.

Vavyan Fable pedig valamit biztosan tudhat, amit más, veretesebb nevű írók, írótársak nem, különben nem adott volna el több millió példányt műveiből, és nem lenne 16 ezernél is több rajongója a Facebookon, ahol az alábbi gondolat szerepel a bemutatkozásában: „Fable nem ömlik ránk a médiából, könyvei nem marketingsikerek, hanem igaziak; úgy tartja, ő ne divatban legyen, hanem olvasásban.”

A „divatban levés” azért mégsem kerülte el, hiszen egy gyűjtőoldal sztárlexikonában is olvasható, ami, valljuk be, kevés kortárs magyar íróról mondható el. Igaz, az itt szereplő információk hovatovább a Wikipedián és saját oldalán közzétett tudnivalókat ismétlik, tehát Vavyan valóban nem folyik a csapból is. Ez utóbbi kijelentésnek viszont némileg ellentmond a Vavyan Fable-idézetek sokasága, amik az interneten böngészve a legváratlanabb kontextusban elénk kerülhetnek, és némelyik már-már klasszikusnak számít.

Egy szó mint száz, ismét fel kell tennem a kérdést: miért olvassák oly sokan Vavyan Fable-t?

Akinek – és ez a lényeg – ezúton is boldog születésnapot kívánok.

A kép forrása

Vavyan Fable hivatalos Facebook-oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr285149278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2013.03.20. 08:34:25

Nagyon szánalmas ez a cikk. Miért ír valaki egy íróról, ha letagadná, ha olvasta volna a könyveit?
Miért kell tagadni és felhívni a figyelmet a tagadás bevallására, ha egyébként is csak annyi fáradságot vett, hogy megnézzen egy honlapot?

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.03.20. 20:14:20

Szerintem is elég gáz. Fegyvert tartottak a fejedhez, és azzal kényszerítettek a megírására? Lehet, hogy elég érv lett volna, ha annyit mondasz nekik, hogy bocs, nincs mondanivalóm, és se neked, se nekünk nem fájna ennyire.

komplikato 2013.04.06. 00:44:30

Igen, ha elég sok könyvet ír valaki mint Vavyan Fable, Nemere István vagy Leslie L. Lawrence akkor egy idő után túl sok hasonló elem, szóvirág, eseménylánc fog felbukkanni. Ezt tarthatjuk akár minőségromlásnak is.

Molnár Éva sikere szerintem egy fajta saját humor rejtői humorral való ötvözése, a valóságból merített bolondos karakterek, a sztoriba való kellő mennyiségű, de nem túl szirupos (na jó, éppen még elviselhető) romantikus szál és egy sajátos "nyelvújítás", amikor egy kitalált szóval úgy tud körülírni egy eseménysort vagy jelenséget, hogy egyből megérted.
süti beállítások módosítása