FONTos részletek 10.

xmas_kereszt.jpgA december kísértésbe visz. Eltekintve a forró italos, poénos-családi filmes, táplálkozásos-nassolós kísértésektől, természetesen most a tipográfiáról lesz pár szó. Ha év közben máskor nem is, karácsony előtt mindenkire rátör egy kicsit a kreatívkodás. Ez az írott szövegek cicomázásának igényét is előtérbe tolja. Muszáj írni képeslapra, ajándékkártyára, boltba becsábító táblára. De nem mindegy, hogyan!

Senkit sem szeretnék megbántani, akinek a tél legnagyobb ünnepéhez a dőlt vagy a piros színű, esetleg valamilyen gyerekes betűtípus éppúgy elengedhetetlen, mint a szaloncukor és a mézeskalács. Csak a szeretet ünnepe mondatja velem, hogy „az ízlés szubjektív” felkiáltással megbocsátom bárki vétkét, aki a hópelyhes-zúzmarás-jégcsapos karácsonyi betűtípusokhoz nyúl. Cserébe senki se haragudjon meg, ha engem viszont a hideg ráz minden egyes kurzivált Kellemes karácsonyi ünnepektől.

Két okból lehetetlen ellenállni az írás kényszerének ebben az időszakban: köszöntőt körmölünk és eladunk. A nemes céloktól függetlenül legyen az a karácsonyi betűtípus visszafogottan ünnepélyes, díszes, de mégis leheletnyit elegáns. Könnyű helyzetben van az, aki egy töltőtollal mindezt elő tudja állítani. Irigységgel vegyes elismerés a jutalma. Írásunk nem neki szól. Amatőr karácsonyi tipográfusoknak mutatunk (a királyok számához igazodóan) három példát.

A Santa’s Sleigh betűcsalád esetében nem utolsó szempont, hogy tartalmazza magyar betűinket is, és szerencsére van belőle bold, meg sajnos deluxe változat is.

Ha nem ragaszkodunk ékezetekhez és holmi pöttyökhöz, látványos, bár kissé halloweenes (én kérek elnézést!) hatást érhetünk el a Burton’s Nightmare betűtípussal. Vagy „legyártjuk” az ékezetes betűket — erről ne felejtsünk írni egyszer!

Van magyarázat arra, miért gondolom, hogy az art nouveau jól illik a karácsonyhoz. A Secessionist betűtípussal egy egész plakátot tele lehet írni, képeslapon is jól mutat, mert hát arra tervezte Ervin Berlips 2011-ben a bécsi szecesszió után szabadon.

Ajándék jó tanács: a kevesebb néha több elvet alkalmazzátok! A mintákból látszik, hogy szükség lesz a betűkeverés művészetére, mert mint a legtöbb díszes betű, ezek sem alkalmasak hosszú szövegek megjelenítésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr524968838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása