_Mimo 2012.10.17. 07:00

E-mail szerelem

gyogyir.jpghetedik.jpgBiztos mindenkivel előfordult már, hogy elgépelt egy e-mail címet, így a levél nem a kívánt postafiókba érkezett. Nos Glattauer története is pont így kezdődik, és nem is egy, hanem két regény született az eltévedt e-mail ötletéből. Közel 600 oldalon követhetjük nyomon Emmi és Leo e-mail kapcsolatát.

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre. Fordította: Kajtár Mária. Budapest, Park Kiadó, 2010. 238.
Daniel Glattauer: A hetedik hullám. Fordította: Kajtár Mária. Budapest, Park Kiadó, 2012. 246.

Emma Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, csakhogy elgépel egy betűt a megadott e-mail címben, így a magazin helyett Leo Leike nyelvpszichológust találja meg. Ezzel kezdetét veszi kettejük sziporkázó, csipkelődő levelezése. Először csak általánosságokról folytatnak eszmecserét, majd egyre személyesebb lesz a hangvétel, mind több és több dolgot tudnak meg egymásról és saját magukról is. Emma férjezett, két nevelt gyereke van (férje előző házasságából), Leo épp kifelé tart egy kapcsolatból vagy épp befelé? (Attól függ, melyik kötetet olvassuk.) Hogy lesz ebből szerelem? Persze a 21. században élünk, el lehet válni —, de vajon tényleg megtörténik, találkoznak személyesen, beteljesedik a szerelem, vagy megmarad minden a betűk világában?

Mindkét kötet címe szimbolikus értelmű. Gyógyír, de vajon kinek: Emmának, a férjezett asszonynak, Leonak, a „rossz” kapcsolatból menekülőnek vagy mindkettejüknek? A hetedik hullám, ahogy az a regényben is szerepel, a kitörést szimbolizálja — kitörés a rossz házasságból vagy kapcsolatból?

Ami igazán megfogott a történetben, az az e-mailek sora. Egyik kötetben sincsenek összekötő szövegek, minden eseményt Emma és Leo levelezésén keresztül követhetünk. Glattauer annyira jól írja az e-maileket, hogy szinte magunk előtt látjuk, ahogy a két szereplő ül a számítógépe előtt és gépel. Ugyanilyen élethűen ábrázolja a levelezésen kívüli, de a levelezésben megjelenő külvilágot és azok történéseit. A hetedik hullám e-mail folyama pont ott folytatódik, ahol az első regényben Emma és Leo abbahagyta, így könnyen fel tudjuk venni az események fonalát.

A két kötet kivitelezése le se tagadhatja egymást: ha egymás mellett látjuk a könyvespolcon, rögtön lehet látni, hogy összetartoznak, és hogy e-mail kapcsolatról szólnak. Ez utóbbira nemcsak a borítón, de a könyv minden egyes oldalán megjelenített @ vízjel is utal.

A Gyógyír északi szélre című könyvből színdarabot is írt a szerző, melyet a Belvárosi Színházban mi is megnézhetünk Fullajtár Andrea és Őze Áron tolmácsolásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr444852382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Böske, Maris és a sárga csekk 2012.10.18. 08:31:01

MARIS (belép a fodrászszalonba) Szép napot mindenkinek! Hallottátok a Posta új tervét? ANNA (félvállról, miközben vágja József haját) A lenyúlósát? MARIS (leül) Nem azt! Jövőre csekkautomatákat állít be a Posta. ANNA (felnéz Marisra a tükörben) Ami ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tusk82 · http://kocki.blog.hu/ 2012.10.17. 19:57:55

Én a személyes érintkezést jobban kedvelem!
süti beállítások módosítása