mestersegek_unnepe_2012.jpgAki szívesen kipróbálna régi mesterségeket, szereti a népzenét, és örömét leli különböző népviseletek megcsodálásában, az idén se hagyja ki a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. Immár 26. alkalommal rendezik meg a négynapos programsorozatot, ami augusztus 17-én veszi kezdetét. A rendezvény zárónapja ezúttal augusztus 20-ára, az államalapítás ünnepére esik.

A Mesterségek Ünnepe a népművészek hagyományos találkozója. A Budavári Palotában felállított műhelyekben azonban nemcsak a késztermékeket csodálhatjuk meg, hanem nyomon is követhetjük az alkotás folyamatát, sőt az érdeklődők akár saját kézügyességüket is próbára tehetik.

A fazekasság, szövés, fonás mellett idén a régi, ritka mesterségek kerülnek a középpontba: így például kötélverőkkel vagy szappanfőzőkkel is találkozhatunk. Minden évben más ország népművészeit látja vendégül a rendezvény, idén Szlovéniából érkeznek többek közt tojásdíszítő, mézeskalács-készítő, fafaragó, csipkeverő, fajáték- és hangszerkészítő mesterek.

A színpadon egymást érik majd a magyar és külföldi táncosok és zenekarok fellépései, valamint népviselet-bemutatókat is láthatunk. Érdemes már a helyszínre is viseletben érkezni, mert a legszebb öltözeteket értékes nyereményekkel díjazzák. A részvételért mindössze a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton kell lefotóztatnunk magunkat, és máris bekerülünk a versenyzők közé. A felvételt természetesen meg is tarthatjuk.

A program minden nap 10 órakor veszi kezdetét, és este 11-ig tart. A felnőttjegy 1800 forint egy napra, azonban idén először kedvezményes családi jeggyel is látogatható a rendezvény. Számos gyermekprogram, köztük bábszínház is gondoskodik arról, hogy a kicsik se unatkozzanak.

A Mesterségek Ünnepe Facebook-oldalát is érdemes böngészni. A friss információk mellett sok-sok képet és videót is találhatunk a korábbi évek rendezvényeiről. Az alábbi, a könyvkötés mesterségéről készült rövidfilmre is itt bukkantunk rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr304708522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása