A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál számos programja közül már beszámoltunk arról a beszélgetésről, amit könyvkiadók és könyvtárak képviselői folytattak a digitalizálásról. Április 20-án, pénteken a szótárak jövőjéről tájékozódhattunk a digitális korszakban.

Kiséry Tamás az Akadémiai Kiadó képviseletében E-könyv-e az e-szótár? címmel tartott előadást az érdeklődőknek. Ha szótár, akkor ma még jobbára a nyomtatott változat jut eszünkbe, bár már meglehetősen sokan használnak online változatot. Hogy miért is éri meg egy kiadónak a hosszú évek során kifejlesztett szótárát ingyen hozzáférhetővé tenni? Nos, egyrészt ezzel növelheti weboldala látogatottságát, így felértékelődik az oldalon levő reklámfelület; másrészt sok kiadó csak a szótár leegyszerűsített változatát teszi ingyen elérhetővé, amivel szeretne kedvet csinálni ahhoz, hogy a felhasználó a teljes tartalomért fizessen.

Az Akadémiai Kiadó eddigi történetében igyekezett a technikai újításoknak megfelelően alakítani termékprofilját. 2003-ban dobták piacra a nyomtatott szótárak mellé a CD-változatot, 2008-tól online hozzáférést is adtak, míg 2010-től már elő lehet fizetni csak online tartalomra (ez a szotar.net). 2011-től vezették be a Freemium szolgáltatást, aminek a keretében a fent vázolt módon ingyenes (free) és fizetős (premium) online tartalomhoz is hozzájuthatnak a felhasználók. Az M-szótárak, vagyis a mobilra kifejlesztett alkalmazások piacán először 2010-ben jelentek meg egy angol—magyar—angol szótárral, majd 2012-től már a saját fejlesztésű alkalmazásuk is hozzáférhető. Így például ha valamelyik családtag unatkozna a hosszú kocsiúton Horvátországig, a mobilján végigpörgethet egy horvát—magyar útiszótárat. És mire megérkezik a tengerpartra, a 20 témakörből álló, szavakat és szófordulatokat is tartalmazó alkalmazás segítségével már meg is szerezheti az idegen környezetben való eligazodáshoz szükséges ismereteket. Repülővel utazó üzletembereknek persze elég, ha a szálloda recepcióján csak ráböknek mobiljukon a megfelelő mondatra, és az eszköz máris elmondja helyettük az adott nyelven, hogy például egy kétágyas szobát szeretnének egy éjszakára.

Ha tippelni szeretnénk, hogy vajon milyen újításokra számíthatunk a közeljövőben a kiadótól, az e-bookon használható szótárakra szavaznánk. Noha ma még nem rendelkeznek olyan sokan e-könyv-olvasóval, a világ láthatóan efelé halad.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr384471330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása