A Nobel-díjjal immár több mint száz éve ismerik el az emberiség legkiemelkedőbb tudományos és művészeti teljesítményeit. A kitüntetés jóvoltából természettudósok egy csapásra hírességgé, írók irodalmi legendává változnak. Idén a svéd Tomas Tranströmer már elindult ezen az úton, bár a legtöbb nyelvre lefordított svéd lírikus nevét egyelőre inkább a brit fogadási botrány miatt hallhatjuk.

Múlt csütörtökön osztották ki a Nobel-díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémián, az irodalmi kategóriában az alapító honfitársát, Tomas Tranströmer költőt díjazták, „tömör, letisztult költői képeiért, amelyek új fényben mutatják meg a valóságot”.

A költő, író, műfordító idén töltötte be 80. életévét, és éppen tíz éve, 2001-ben volt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége. Akkor, születésnapjára, meglepetésként készült kötete magyar fordítása, 117 vers címmel. Ezen kívül még két gyűjteménye jelent meg hazánkban: 1979-ben a Tomas Tranströmer versei (Európa Könyvkiadó), majd utoljára, 2002-ben Az emlékek látnak, mely rövid önéletrajzát tartalmazza (Széphalom Könyvműhely).

Kritikusai szerint a költő azért annyira népszerű hazáján kívül is, mert olyan formában, és úgy beszél általános emberi tapasztalatokról, érzésekről, hogy mondanivalóját nem „korlátozza” csakis Svédországban vagy Európában megérthetőre, hanem egyetemes, bármely más nemzet által is befogadható lírája. Pszichológus végzettsége révén könnyedén eléri, hogy természeti képei, melyek emberi jellemvonásokat rejtenek, azokra utalnak, hassanak a tudatalattira is, így még érthetőbbé téve mondanivalóját.

Reméljük, hogy a hazánkban szélesebb körben eddig még ismeretlen, de annál jelentősebb magyar kapcsolatokkal rendelkező költő (több magyar művet fordított svéd nyelvre és a kommunizmus idején elválaszthatatlan barátja lett Pilinszky Jánosnak) több kötetével is megajándékoznak bennünket szépirodalmi kiadóink a jövőben, és a 117 versen kívül kapható lesz újra két korábbi gyűjteménye is.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr953291865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása