Tévedés lett volna azt remélni, hogy a Für Elise folytatásából kiismerhettük volna Szabó Magdát. Ha a regény- és drámaíróként híressé vált költőt ideje engedte volna még egy történetet papírra vetni, a titkok csak gyarapodtak volna. Kísérletet teszek arra, hogy megfogalmazzam, miért Szabó Magda a kedvenc íróm, aki ma lenne 94 éves.

A magyarázat vélhetően a titokzatosságban keresendő. Egyoldalú ismeretségünk nem szabványos módon alakult: iskolás koromban kezdtem a felnőtteknek szóló Szabó Magda-tartalmakkal (Danaida, Katalin utca, Az őz), majd felnőttként olvastam ifjúsági regényeit és gyerekmeséit (Mondják meg Zsófikának, Születésnap, Bárány Boldizsár). Mire eljutottam az írónő családjáról szóló regényekig (Ókút, Régimódi történet, Für Elise), addigra már kialakult bennem az a szokás, hogy titkot sejtsek mindenben, amit Szabó Magda ír. Térképeken kerestem — az utóbb kiderült — kitalált nevű magyar városokat. Választ kerestem, hogyan tud annyira jól ábrázolni és érdekesnek mutatni emberi jellemeket. És persze a titokzatos Für Elise folytatása már nem jelent meg. De vajon mennyi készült el belőle? És volt-e mostohatestvére Szabó Magdának, a regénybeli Cili? Ha igen, akkor korábban miért hallgatott róla?

Tudjuk, hogy Baumgartner-díját politikai okból vonták vissza, ami az írónőnek nem kevésbé fájt, mint férje mellőzöttsége. Tudjuk, hogy ez számos díjai egyike volt. És a díjak számossága a művek mennyiségével vetekedett. Az olvasás népszerűsítését célzó Nagy Könyv felmérésben az Abigél a hatodik helyet szerezte meg, és Szabó Magda azon néhány szerző közé tartozik, akiknek négy könyve is bejutott az első száz közé.

Egy befejezett életmű az idő múlásával vajon tud-e még újat mondani az olvasónak? Ha már mindent elolvastunk könyvben, e-könyvben, meghallgattunk hangoskönyvben, akkor nézzünk Szabó Magdát! Az eredetileg is színpadra szánt darabokon kívül az írónő regényeiből is készültek filmek, tévéjátékok, színdarabok. Ha még csak most ismerkedünk a szerzővel, akkor is érdemes ellátogatni egy-egy előadásra, hiszen 2007 után a már életében klasszikusnak számító Szabó Magda színházi újrafelfedezésének lehetünk tanúi.

A 2011—2012. évad őszi programjaként a Turay Ida Színház az Az a szép fényes nap című történelmi játékot viszi színre. Az írónő a történelemről könnyebben írt, mint személyes témákról. A darab 994-ben játszódik, egyetlen napon, és a Vajk keresztelése körüli bonyodalmakat dolgozza fel. A bemutató tervezett időpontja 2011. november 5.

Abigél a Thália Színházban (Forrás: www.jegyaruhaz.hu)

A Thália Színházban idén is játsszák az Abigélből készült musicalt. Az Abigélt mindenki ismeri. Mármint a filmet. Kultuszfilm. Talán éppen ezért mondott nehezen igent az írónő a megzenésítésre. Ám miután látta Somogyi Szilárd rendezésében az Álarcosbált, hozzájárulását adta az Abigél musicalváltozatának elkészítéséhez. Modern korunkban a könyveknek talán az is egy sorsuk, hogy egyéb kulturális megnyilvánulásuk által jussunk el vagy vissza hozzájuk.

A Régimódi történettel vendégszerepel a Veszprémi Petőfi Színház szerte az országban. Ebben a történetben az írónő édesanyja, Jablonczay Lenke sorsát dolgozta fel az asszony halála után, nem kis kutatómunkával. A regényből a rendező, Bereményi Géza 2006-ban már készített egy hatrészes tévéfilmsorozatot. Véleménye szerint a mű napjainkban is aktuális, mivel a női szerep megváltozásáról szól. A színdarab annyiban több a könyvnél, hogy átélhetőbb, drámaibb, a regény fordulópontjai egymás után sűrűsödnek benne. A történetben a dzsentri Jablonczay férfiak elkártyázzák a családi vagyont. Ezért a kalmárlány, a szigorú Rickl Mária kezébe veszi az unoka, Jablonczay Lenke nevelését, hogy megfordítsa a családi sors kedvezőtlen alakulását. A könyv Szabó Magda születésével végződik. A méltán népszerű regényt és a parádés szereposztásban készített szép, kosztümös filmet ismerve a színházi előadás is ígéretesnek tűnik.

Szabó Magdát nem fogjuk megunni, így könnyen eleget tudunk tenni a Für Elise ajánlójában megfogalmazott kérésnek: „Gondolj rám, ha egyszer nem leszek. Sokszor. Sokszor.”

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr413279445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása