tirza.jpgArnon Grunberg: Tirza. Fordította: Wekerle Szabolcs. Budapest, Gondolat, 2012. 340.

Jörgen Hofmeester szerencsés embernek mondhatja magát, mindene megvan: feleség, két lány (Ibi és Tirza), elegáns ház Amszterdamban, jó állás egy könyvkiadóban, megtakarítás egy svájci bankban. Aztán egy „szép” napon minden összeomlik: felesége elhagyja egy másik férfiért, idősebbik lánya, Ibi külföldre költözik, elbocsájtják az állásából, és még a befektetése is elúszik. Csak Tirza marad vele, az ő elbeszélései alapján bontakozik ki a történet. Úgy tűnik, kezdenek rendbe jönni a dolgok, sőt még a hűtlen feleség is visszatér. De ekkor Tirza úgy dönt, hogy Afrikába utazik új barátjával, aki apját egy terroristára emlékezteti. Ismét összeomlik a világ, Jörgen a lánya után utazik Afrikába, ahol felpörögnek az események. Grunberg ismét egy fantasztikus pszichothrillert ad olvasói kezébe egy kis szarkazmussal fűszerezve, s bár a könyv címe a lány neve, a történet középpontjában mégis az apa feltétlen szeretete áll.

reptér.jpgTony Parsons: Reptér. Hét történet a Heathrow-ról. Fordította: Barta Judit. Budapest, Európa, 2012. 128.

Amikor megláttam Tony Parsons új könyvének címét, először a Terminál című film jutott eszembe, majd az alcímet elolvasva az Igazából szerelem. Parsons ezt a könyvét megrendelésre írta, mégpedig a Heathrow Repülőtér megrendelésére: ők kérték fel, hogy írjon a dolgozókról és az utasokról. Az író egy hétig vendégeskedett a repülőtéren, majd megírta ezt a hét novellát. Szereplői a tűzoltók, akik időközönként felgyújtanak egy repülőgépet — gyakorlatozás céljából; az ember, aki az utazó állatok — kutyáktól az oroszlánokig — jólétét felügyeli; a bevándorlási hivatal dolgozója és az ő meséi; a fiatal légiirányító, a pilóták és a sok-sok utas.

aproszentek.jpgRubin Szilárd: Aprószentek. Budapest, Magvető, 2012. 284.

Helyszín: Magyarország, Törökszentmiklós. Időpont: 1953. október — 1954. augusztus. Személyek: 5 gyereklány. Bűncselekmény: gyilkosság. Elkövető: Jancsó Piroska. Büntetés: halál.
40 évnyi kutatómunka eredményét tarthatja kezében az olvasó. A 2010-ben elhunyt Rubin Szilárd ennyi ideig kutatta a hatvanas évek egyik legborzasztóbb gyilkosságsorozatát. A regény nem csak a puszta tényeket tárja elénk. A szerző felkutatta az ügy összes tanúját, feltárva ezzel a nyomokat és a súlyos tényeket.

kezunkben_a_jovonk.jpgJay Asher, Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk. Fordította: Szűr-Szabó Katalin. Budapest, Maxim, 2012. 354.

A történet 1996-ban játszódik. Szereplői Josh és Emma, szomszédok és legjobb batárok. A sztori egy lemezzel kezdődik, amit Josh családja kap az AOL-tól (Amerikai Online Cég), és Emma új számítógépére telepítik fel. Ezzel belépnek egy Facebook-alkalmazásba, amit csak 2004-ben hoznak létre. A fiatalok megismerkednek a 15 évvel későbbi életükkel. Ahányszor elindítják a programot, újabb és újabb titkokat fedeznek fel. Vajon meg tudnak birkózni a jövőjükkel, és tudnak változtatni rajta a jelenben? Facebook-rajongóknak kötelező elolvasni!

a_mennyorszag_fogsagaban.jpgCarlos Ruiz Zafón: A mennyország fogságában. Fordította: Latorre Ágnes. Budapest, Ulpius-ház, 2012. 300.

Elérkezett az idő, hogy újra alászálljunk az Elfeledett Könyvek Temetőjébe, amit már a kiváló spanyol szerző két másik művében — A szél árnyéka és az Angyali játszma — megismerhettünk. Ismét feltűnik a rejtélyes kézirat, találkozhatunk Daniellel és Fermínnel, izgalmas új kalandok, új titkok. A kötet önmagában is kerek történetet alkot, így azok is élvezhetik, akik az „előzményeket” nem olvasták. Ám valószínű, hogy ha egyszer bepillantanak Zafón csodálatos világába, újabb és újabb történeteket akarnak hallani az Elfeledett Könyvek világából. Nos, egy jó hírrel még szolgálhatok: a szerző négykötetesre tervezte a sorozatát, tehát előbb-utóbb kapunk majd még egy kötetet. Addig is itt a harmadik, és talán az első kettőt is újraolvashatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr594811720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása