konyvfesztival2013.jpg2013. április 18. és 21. között immár husza­dik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A jubileumra való tekintettel kicsit utánajártunk a kez­deti időknek, és az aktuális programok­ból is szemezgetünk.

    1. Az első könyvfesztivált 1994-ben rendezték meg a Budapesti Kongresszusi Központban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) kezdeményezésére.
    2. 1995-ben az UNESCO katalán javaslatra április 23-át a könyv és szerzői jog világnapjává nyilvánította. Ettől az évtől a fesztivált a katalán szokás jegyében virág és könyv ajándékozásával nyitják meg.
    3. Ugyanebben az évben Demszky Gábor, Budapest akkori polgármestere megalapította a Budapest Nagydíjat, amit a fesztivál díszvendégírójának adnak át.
    4. Húsz év alatt egyetlenegyszer vehette át hazai alkotó a Budapest Nagydíjat: 1997-ben Kertész Imre munkásságának és főleg a Sorstalanság című könyvének elismeréséért.
    5. 2001-ben indult útjára az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja Esterházy Péter közreműködésével, amely akkor 12 ország ígéretes pályakezdőit mutatta be.
    6. A fesztivál szép lassan kinőtte a Kongresszusi Központot, így 2008-tól napjainkig az új helyszíne a budapesti Millenáris Park.
    7. 2013-ban azt a csarnokot is birtokba vehetik a könyvesek, amelyik a Csodák Palotája elköltözésével felszabadult. Ne csodálkozzunk tehát, ha néhány kiadót más helyen találunk, mint a korábbi években.
    8. Idén Olaszország a díszvendég, annak viszonzásaként, hogy jövőre nagyszabású magyar kulturális évad lesz náluk.
    9. Az idei díszvendégíró Michel Houellebecq francia regény-, esszéíró és költő. Április 18-án, csütörtökön 16 órától láthatjuk először egy pódiumbeszélgetésen Forgách Andrással. A Budapest Nagydíjat 17 órakor adják át.
    10. Az online hozzáférhető kiadványok iránt érdeklődök április 19-én, pénteken 10.30-tól hallgathatnak előadásokat a Tartalmak a digitális térben – digitális jelen-lét című program keretében. Akit aggaszt a könyv jövője, az a 12 órától kezdődő kerekasztal-beszélgetésre látogasson el, ahol olasz és magyar kiadók képviselői fejtegetik majd a kérdést.
    11. A gyerekeket is érdemes elhozni, mert megannyi szórakozást kínálnak nekik is a kiállítók. A Meseutca.hu például péntektől vasárnapig 10 és 18 óra között rajzpályázatot hirdetett, a nyerteseket pedig mi mással jutalmaznák, mint (gyerek)­könyvvel. A pénteken és szombaton 16 órakor, illetve vasárnap 11 órakor kezdődő Készíts könyvet magadnak! elfoglaltságért azonban már most irigyeljük őket.
    12. Könyv és zene összefonódását valósította meg Palya Bea; Altatok című koncertje április 20-án, szombaton 11 órától lesz a szabadtéri színpadon.
    13. Az idei, tizenharmadik Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját szombaton 14.30 és 17.30 között tartják. A 19 meghívott között hazánkat Bencsik Orsolya képviseli.
    14. Provokatívnak ígérkezik az olasz Armando Massarenti filozófiai előadása, amelyet Ésszerű, de miért nem éri meg kenőpénzt fizetni? címmel tart szombaton 16 órától.
    15. Akit inkább London rejtett arca érdekelne, az ne hagyja ki 17 órától Neményi Ninon Londonban, hej, van számos utca… című könyvének bemutatóját.
    16. Igen népszerűek napjainkban az életmódtanácsokkal szolgáló könyvek-filmek, így valószínűleg sokan kíváncsiak lesznek Szendi Gábor és Megyeri Zsuzsa Dóra beszélgetésére Konfliktus a párkapcsolatban – hogyan kezeljük? címmel április 21-én, vasárnap 16 órától.
    17. Péntektől vasárnapig számos dedikálást tartanak. Érdemes átböngészni a szerzők listáját, mert nemhogy nem láthatunk egyhamar ennyi alkotót egy helyen, de a külföldi meghívottakkal biztosan nem lesz könnyű újra találkozni.
    18. Mint minden évben, idén is átadják a könyvszakmai elismeréseket: a Budai-díjakat, az Év Kiadója, az Év Vidéki és Fővárosi Könyvesboltja, valamint az Év hangoskönyves hangja díjakat. Az eredményhirdetésre egészen vasárnap 14 óráig kell várnunk.
    19. A fesztivál zárásaként hagyományosan megszervezik a Születésnapi Irodalmi Szalont Tarján Tamás vezetésével, ahova hatvan év fölötti, kerek évfordulójukat ünneplő szerzőket hívnak meg. Idén 23 neves személyiséggel találkozhatnak az érdeklődök vasárnap 17 és 19 óra között.
    20. A belépőjegy ára 500 Ft, amit – a szokásokhoz híven – le lehet vásárolni a standoknál.

XX+I. Ez évben is megrendezik a Kis Könyves Éjt április 19-én,
         pénteken 16 órától éjfélig. Az Anno Mesebolttól a Rukkoláig
         27 könyvest sorolnak fel a Független könyvesboltok
         éjszakájának honlapján, akik számtalan programmal várják
         az érdeklődőket az ország különböző városaiban – hogy ne
         csak a pestieké legyen a fesztivál.

Forrás

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos honlapja

A Kis Könyves Éj honlapja

Április 23-a a könyv és szerzői jogok világnapja. Unesco.hu

Árkos Iván, Balogh Margit: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és Könyvtáros Klub 1994-2003-ig. Tudományos és Műszaki Tájékoztatás. 2003/11.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr215229295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása