garmann_nyara.jpgKopogtat az ősz, és az eddig is jól teljesítő Garmann nyara aktuálisabb, mint valaha. Nem csak nagycsoportos, szőke kisfiúknak.

Stian Hole: Garmann nyara. Fordította: Vaskó Ildikó. Budapest, Scolar, 2012. 42.

Stian Hole könyve világszerte nagy népszerűségnek örvend, s az utóbbi években egész sorozattá nőtte ki magát. A norvég szerző erős képi világa és egyenes mesemondása számos gyermekkönyvzsűri tetszését elnyerte — mondhatom, nem hiába.

Első pillantásra gyermekkorom pszichedelikus mesekönyvét s annak főhősét, Honkit juttatta eszembe, de Garmann más. Nem idegen világban jár, hanem ebben itt, nem mások élete foglalkoztatja, hanem a sajátja: egy leendő első osztályos élete. Hogy miért nem hullik ki végre az ő foga is, hogy elég jó lesz-e a többi iskolás között, és hogy mi lesz velünk, miután meghalunk.

garmann_nyara_borito.jpgHole képes a csodára: tudja, hogyan kell szikár mondatokkal szívet melengetni. Garmann gondolatai nem egy felnőtt szűrőjén keresztül jutnak el hozzánk, hanem közvetlenül, megindító őszinteséggel. Az illusztrációt, mely szintén a szerző munkáját dicséri, ugyanez az őszinteség jellemzi: látszanak a hosszú, fehér szőrszálak a vendégségbe érkező tántik állán, látszik a halott veréb is a bokor alján. A szürreális képi világ önmagában is megállná a helyét, de a szöveggel együtt tökéletes keveréket alkot.

Eszembe jutott még Tonio Kröger, aki úgy gondolta, a Szőke Ingeborggal együtt a szőkék mind boldogok, de lám, még őket is megcsapja az elmúlás szele. És mi már azt is tudjuk, hogy az első osztály után is megmarad önmagunk méricskélése, az elmúlt dolgok elvesztése miatt érzett fájdalom és az újtól való félelem. Ez az, ami miatt a könyv olyan könnyen utat talál az olvasóhoz. És mert a szőke kisfiúk bánata, az utolsó nyári este bánata, mindannyiunk bánata.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr394715757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása