lem_sex_wars.jpgAz ismert lengyel író a rendszerváltást követően már nem írt science fictiont, de rendszeresen megjelenő elgondolkodtató írásaiban reagált a világ fejleményeire. Ezen írások utolsó válogatása a provokatív című Sex Wars.

Stanislaw Lem: Sex Wars. Fordította: Mihályi Zsuzsa. Budapest, Typotex, 2007. 202.

Miért foglalkoznak a demográfiai kérdésekkel elsősorban a csillagászok? Miért furcsán terjengősek a fejezetcímek Lem gondolat­gyűjte­ményében? Mi az igazi probléma a túlnépesedéssel? Hogyan lehet a népesedést szabályozni? Civilizált a módszer? A földi élet mindenhol civilizált?

Hogyan adott lökést a kommunista hatalom Lem jövőbe tett kirándulásának? Hogyan vált az író javára az elszigeteltség? Hogyan lett jövőkutató?

Vajon miért nem írt tudományos-fantasztikus irodalmat Lem a rendszerváltozást követően? Vajon mi sült volna ki ennyi agyalásból egy jó science fiction regény formájában?

Milyen lett a 2000-es év, melyről Lem mint jövőről gondolkodott?

Ugye, kíváncsiak vagytok a könyvre?

Mi az ördög az a „Silva Rerum”?

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr474816743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása