_jeva 2012.06.25. 07:00

Extensa

A szerződés egy erősebbel csak jóakarat az erősebb részéről

extensa.jpgA borító miatt voltam kíváncsi Jacek Dukaj Extensa című regényére, noha ezúttal nem a „borító eladja a könyvet” klasszikus esete állt elő. A Typotex Kiadó pályázatot írt ki a borítótervre, s annak érdekében, hogy a pályázók megtervezhessék a belív és a borító elengedhetetlen összhangját, beleolvashattak a könyv szövegébe, ami mellékesen az előzetes érdeklődés felkeltését is jól szolgálta. Az akciódús könyvrészlet alapján másra számítottam: érdekesebbet kaptam, mint reméltem.

Jacek Dukaj: Extensa. Regény az EPR-paradoxonra. Fordította: Mihályi Zsuzsa. Budapest, Typotex, 2012. 222.

Tufa

Ha azt mondom, hogy az Extensa egy tudományos-fantasztikus mű, az most nem azzal a kijelentéssel egyenlő, hogy a legtöbben úgysem fogjátok elolvasni ezt a könyvet.

A könyv elején, ahol egy már nem túl korszerű világban, felsőbbrendű élőlények által összekuszált időjárási körülmények között, az Idegenekkel alkudozva, szinte unalmasan éli lassú életét egy kis emberi közösség — befészkelte magát a fejembe a gondolat: science fiction vagy fantasy irodalommal állunk szemben. Ebben a kétségben nem rendített meg az a tény sem, hogy a kiadó a Science in Fiction elnevezésű új sorozatában adta ki a művet, meg az sem, hogy Jacek Dukaj Stanislaw Lem óta a legjelentősebb lengyel science fiction íróként van definiálva.

Sience fiction vs. fantasy — átugorhatod

Mi a különbség a sf és az f között? (Egy körön belüli rajongó sosem becézi a science fiction kategóriát sci-finek.) Mitől jó egy tudományos-fantasztikus regény? Az utóbbi kérdésre a gyors, de leszólós, mosolygó-szmájlis válasz: például attól, ha az akciókban kevéssé bővelkedő iromány rövid. Dukaj ezen regénye rövid, szinte novella, egy délelőttnyi elfoglaltság. De nem könnyed nyári olvasmány. Komoly sience fiction olvasó véleménye szerint a science fiction mű (terjedelemtől függetlenül) akkor jó, ha a technikai, technológiai, tudományos elképzelések hihetők, nem nevetségesek, és a történet is érdekes. Az egyszerű recept utolsó hozzávalója, a történet eredetisége természetesen igaz a fantasyre is. Azt, hogy a science fiction képzelet szülte világa reális, lehetséges, mivel a tudományon alapul, a fantasy pedig valószínűtlen — nem kisebb híresség árulta el, mint Asimov.

Extensió — kiterjesztés

Az extensa egy anyag és technológia, mellyel — az EPR-paradoxonként már 1935-ben leírt kvantummechanikai gondolat könyvben leegyszerűsített vagy átértelmezett megfogalmazása szerint — a távoli, nagyon távoli részecskék közötti kapcsolat lehetővé válik. (Tudományos alapok rendben.) A világűr megismeréséhez és a céljaik eléréséhez szükséges eszköz az Idegenek kezében van. Ahogyan a Földön élő emberek is. Kis csoportjuk a Zöldvidék államot elvető közössége, melynek egyik tagja a könyv névtelen főhőse, aki — többekhez hasonlóan — részt vesz a Föld még élhető szegletét mentő, védő egyezkedésekben, mely az Idegeneket képviselő Névtelennel a Vásáron zajlik a Kriptában.

A zöldvidékiek egy részét hajtja a tudományos megismerés, felfedezés kíváncsisága, mások kívül maradnának. A főhős Extensája több évtizedes (több évszázados?) űrbéli bolyongása során fontos felfedezést tesz, melynek eredményeként kettős életében sorsdöntőnek tűnő döntésnek látszó feladat elé állítja a Kriptában fogadóórát tartó Névtelent. Ennyit a történetről.

Involválás — bevonás

A könyv emberi, filozofikus kérdéseket boncolgat. Az én olvasatomban az Extensa sokkal kevésbé a Föld, a világűr, az emberiség jövőjéről szól, amit egyik elvárásként egy science fiction regénnyel szemben megfogalmaznánk. Az elgondolkodtatás fókusza erősen jelen idejű. Képbe kerül itt a halál, a szélsőség és mértékletesség, az állam, a sorsalakítás szabadsága, a döntések tudatossága vagy ösztönössége, a szokás/törvény/tabu hierarchiája, az emberiség porszemsége.

Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki képesnek érzi magát annak elolvasására, és hangyaeltaposás közben elmélázott már azon, hogy az ember valójában egy hangya valaki talpa alatt. (A hangyás hasonlatért köszönettel tartozom a Névtelen nevű Idegennek.) És küldöm ezt a könyvajánlót mindazoknak, akik szeretik, ha nem készen kapott válaszokat, hanem elgondolkodásra érdemes kérdéseket kapnak egy olvasmánytól.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr524607662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása