_sven 2013.03.27. 07:00

Az élet vendége

„Háromszéken máig úgy tudják, ha Tibetországból Csoma Sándor hazatér, ő lett volna egész Székelyföldön a király. Sokáig várták. Vannak, akik most is várják.”

229 évvel ezelőtt ezen a napon született Kőrösi Csoma Sándor: tudós utazó, filológus, nyelvtudós, szótáríró, könyvtáros és bódhiszattva. Méltán mondhatjuk: univerzális és korszerű hős. Születésnapja remek apropó arra, hogy felhívjam a figyelmet Szemző Tibor róla, pontosabban inkább vele kapcsolatban készült filmjére. (Kis ízelítő itt és itt.)

csoma.JPG

Az élet vendége – Csoma-legendárium, színes, magyar dokumen­tum­film, 79 perc, 2005
rendező: Szemző Tibor
forgatókönyvíró: Sári László
narrátor: Törőcsik Mari, Susannah York

A rendező a film készítésekor saját Himalájában tett utazásából táplálkozott, s mivel Csoma titokzatos személyiségét szavakkal nehezen megragadhatónak tartotta, képekkel és hangokkal játszott. A felvételek Csoma életének eredeti helyszínein készültek Super 8-as kamerával. A dokumentum jellegű kockákban diafilmként úsznak Roskó Gábor különös hangulatú animációi. Az elmondhatatlan elmondásához Sári László orientalistát, a tibeti költészet szakértőjét sikerült megnyerni, aki megszólaltatja a Csoma által beszélt csaknem húsz nyelvet – sokszor egymás mellett, érthetetlenül, leginkább zenei betétként. Az ősi tudós-szövegek mellé szépen megöregedett hangján Törőcsik Mari meséli a hős alakja köré szőtt sárkányos-lidérces székely folklórt. Ez a szál nem nélkülözi a humort sem. Egyik kedvencem: „Bement hát a szerzetesek egyik kolosto­rába, s megkérte őket, hogy nyissák ki a könyvtárt. Amikor kinyitot­ták, Csoma Sándor bement, s egy ültő helyében elolvasott tízezer tibeti könyvet. Azután felállt, és igen erősen elgondolkodott.”

A fesztiváldíjak és a kedvező szakmai fogadtatás ellenére volt olyan kritikus, aki a filmet egyszerűen unalmasnak találta. Ez csak azzal magyarázható, hogy rossz volt a megközelítés: nem tudta, hogy meditatív filmhez ült le. Talán történelmet várt: akciót és precíziót. Talán nem látta, hogy a film az IMDb-n is megkapta a szürrealizmus címkét. Mert itt audiovizuális zarándoklatról van szó, kérem szépen. Zarándoklatról, de nem az izzasztó, Tolvaly-féle értelemben. A Csoma-film mesésebb, nem veszi olyan komolyan magát, szép, mitikus képet rajzol egy tudós-szentemberről, aki talán még varázsló is volt. Műfajilag leginkább A nagy csendhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy itt a csend szerepét a szövegek túlburjánzása veszi át.

Aki nem nyelvzseni, talán a felét sem fogja érteni. Nem baj. Segítség a film weboldaláról letölthető szövegkönyv, mely önmagában is élvezetes olvasmány, ráadásul az is megtudható belőle, pontosan mi hangzott el a 79 perc alatt.

Köszöntöm hát Csoma Sándort, azon kevés nagy magyarok egyikét, akiknek az életéhez a hazai filmeseknek sikerült jó érzékkel hozzányúlniuk!

Forrás

Az élet vendége honlapja

A Kőrösi Csoma Társaság honlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr995174517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása