zsufi2.jpg… ha nem férnek el a lakásban. Tisztázzuk: megunt könyv nem létezik. Könyvet pedig nem égetünk. Egyetlen igazi ok van, ha könyvektől szeretnénk (kényszerülünk) megválni: új könyveket szeretnénk a helyükre. Mivel ez nem egy ingatlanos blog, új lakás vásárlására nem buzdítunk. Az alapkérdésre koncentrálunk: hogyan legyen kevesebb könyvünk most, hogy több lehessen a jövőben.

Ha ismerős az az állapot, amikor a polcokon két sorban vannak a könyvek, és persze a hátsó sorban sosem találod a kedvenceidet, ha szerinted sem normális állapota a könyveknek a vízszintes egymáson fekvés, akkor neked is könyvlikvidálási ötletekre van szükséged. Humánusra. Nincs kegyetlenebb érzés, ha könyvünk sorsáról nem tudunk megnyugtatóan gondoskodni.

  • Elképzelhető, hogy van kevésbé értékes könyvünk. Erről könnyebb lemondani. Hogy az ilyen könyvről mindig kiderül, hogy valamelyik családtagunké, aki ráadásul ragaszkodik is hozzá? Az örömteli végkifejlet elmaradt. Hacsak… Egész polcsorokat elfoglalnak. Mondjunk le a lexikonokról. Ki olvas manapság hagyományos lexikonokat? Lássuk be, sosem fogjuk kirakni a lexikonok „szűrét”. Önigazolásként most gyorsan bele is lapozunk. A könyvcserélde szót biztosan nem találjuk meg benne.
  • Cseréljünk könyveket a Rukkolán. Öt könyvet kell adni, hogy hármat szerezhessünk. Számtanilag jól állunk.
  • Szobrászkodjunk a könyvekből, készítsünk belőle bútort — tele van ezzel a virtuális valóság. De ettől bizony nem lesz több helyünk a lakásban.
  • Ajándékozzuk el mégoly szeretett, hasznos, de már nem időszerű könyveinket. Mikulásra a hatéves unokaöcsénknek beígértük, hogy a piros ruhás átviszi majd az ifjúsági könyveket az ő szobájába. A kiskorú kézzel-lábbal tiltakozása még csak nem is Winnetou ellen szólt, egyszerűen más ajándék reményében és érdekében. Különben sem jó leendő örököseinket még életünkben magunk ellen haragítani.
  • A régi könyvek antikváriumba valók. Ühüm. Az igazán régi könyvek. De — ami ezzel egyenértékű — próbálkozhatunk modern netes értékesítési módokkal is. Ha kellően sok szabadidőnk van.
  • Ajándékozzunk könyvet könyvtárnak. Naná. Dunába vizet. Ne áltassuk magunkat: régi könyveinkre a könyvtáraknak sincs szükségük. A frissen megjelentek érdekében a könyvtárak is szoktak élni a ritkán vagy sosem kölcsönzött könyvek kiárusítási lehetőségével. És azok is nálunk landolnak.
  • Tegyünk rendet a polcokon. (De hogyan?) És ne vásároljunk új könyveket. (De hogyan?) A bosszantó feladat megoldásáig pedig mindenképpen szerezzünk be egy e-könyvolvasót. És a stresszes kérdés által megtépázott lelkünk megnyugtatására nézzük meg, mi szerezhető be, mondjuk ingyenesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr344897969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása