Kutatók éjszakája 2012

kutatok_ejszakaja.jpgNyári melegben gyakoribb az álmatlanság, s ezt igencsak kihasználták a kultúra művelői múzeumoktól színházakig. A vénasszonyok nyarán a kutatók nem hagynak minket aludni — kérdés, hogy ilyen programok mellett egyáltalán érdemes-e.

Szeptember 28-án (és helyenként 29-én is) ismét lehetőségünk nyílik betekinteni a kutatók kémcsövekkel, ecsetekkel vagy éppen számítógépekkel teli műhelyébe. A Kutatók éjszakáján Budapesttől Debrecenig számos magyar városban szerveznek programokat a tudomány népszerűsítésére. Ízelítőül néhány olyan foglalkozásra hívjuk fel a figyelmet, ami az irodalom és a könyvek iránt érdeklődők számára lehet izgalmas.

Kosztolányi Dezső szerelmeseit a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumba irányítanánk, ahol dr. Érfalvy Lívia tart előadást kutatásairól. Az előadó Kosztolányi vers- és prózaművészetéről írta doktori disszertációját, ami Kosztolányi írásművészete címmel idén márciusban jelent meg nyomtatásban. Verselőknek ajánljuk továbbá a Miskolci Egyetem Rímfaragó című programját, ahol Remeczkiné Toma Kornélia és Finta Éva vezetésével nyelvi-irodalmi vetélkedőn vehetnek részt.

Aki a régi könyvek illatára vágyik, az az ELTE Ruszisztikai Központjába tartson péntek este: a gyűjtemény különleges darabjait fehér kesztyűben akár kézbe is veheti. A 19. századi folyóiratoktól kezdve egészen a 21. századi könyvműtárgyakig sok érdekességet találhat itt.

Híres könyvtárakért a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemre érdemes ellátogatni, ahol hazai és külföldi könyvtárakról egyaránt láthatunk filmeket és fotókat. Akit kifejezetten Pázmány Péter pozsonyi magánykönyvtára érdekel, aminek 25 példányát nemrég azonosította Knapp Éva, az az ELTE Egyetemi Könyvtára felé vegye az irányt.

A Kutatók éjszakája ingyenes rendezvény, bizonyos programokra azonban előre be kell jelentkezni. Hogy ne vesszünk el a sok lehetőség között, a választást megkönnyíti a rendezvény honlapján található programkereső, amiben tudomány­területenként és helyszín szerint is böngészhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr704802536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása