rukkola.jpgAz első közösségi könyvcserélő oldal, a Rukkola, 2012. július 10-én indult útjára. Hogy vajon mi a jó ebben, és kinek is éri meg ellátogatni az oldalra? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.


Trendi

A Rukkola könyvcserélde oldalán rögtön három, elsőre talán kissé nehezen értelmezhető felszólításba botlottam: rukkolj, happolj, olvass. A szlengszavakat lefordítva ez annyit tesz, hogy „feláldozható” könyveinket felajánlhatjuk a közösség számára (előrukkolhatunk velük), cserébe pedig mi magunk is szerezhetünk (elhappolhatunk) másoktól egy-egy számunkra érdekes példányt. A rendszer az ingyen könyvcserélés elvén működő online felület. A lényeg: öt könyvet kell cserére ajánlanunk ahhoz, hogy háromhoz hozzájuthassunk. És minden három happolt példány után egyet el is kell passzolnunk. A könyvekért nem kell fizetni, de ha a cserélők nem tudnak személyesen találkozni, a feladónak kell állnia a postaköltséget. Cserébe, amikor neki küldenek könyvet, akkor ő is ingyen fogja kapni. Ha tehát fölösleges könyveinktől szeretnénk megszabadulni, ne ezt az oldalt keressük, mert könnyen lehet, hogy ráfizetés lesz belőle.

Egyszerű

A rendszer használatához jelenleg facebookos regisztrációra van szükség. Ez nem túl szerencsés arra a nem kevés felhasználóra nézve, akik nem szeretnének a közösségi oldal tagjai lenni. A Rukkola létrehozói mindenesetre ezzel a módszerrel igyekeznek biztosítani, hogy valós felhasználók cseréljenek könyvet.

A könyvadatokat a moly.hu biztosítja. Minden mű alatt nyomon követhetjük, hogy melyik felhasználó mikor és hány példányt töltött fel, illetve szerzett meg. (Azon persze lehet vitatkozni, hogy az „x napja” típusú időmeghatározásnál praktikusabb lenne-e a pontos dátum és idő megadása.)

A gyik alatt részletes leírást találunk a felhasználás feltételeiről és módjáról. Bár a szerkesztők próbáltak közérthetően fogalmazni, az egyik pont — talán saját értetlenségem miatt — elsőre nem volt egyértelmű. „Csak olyan könyvet rukkolj, ami máshol nincs eladósorban és amit biztosan tovább tudsz passzolni a happolónak.” Először megijedtem, hogy olyan könyvet nem is lehet feltenni, ami könyvesboltban is kapható. Aztán arra jutottam, hogy csak olyan kötetet nem lehet felajánlani, amit már valakinek odaígértem. Ha szigorúbban értelmezem a kérdést, akkor olyan könyvvel se lehet előrukkolni, amit más oldalon, mint eladásra szánt példányt, már meghirdettem.

Olvastat

A Rukkolát leginkább akkor érdemes használni, ha olcsón szeretnénk könyvhöz jutni. Számításaim szerint jelenleg több mint 7000 könyvcím érhető el, de ennél jóval nagyobb a rukkolt könyvpéldányok száma. Az oldal tetején levő keresővel könnyedén megtalálhatjuk a számunkra érdekes szerzőt, címet. A tájékozódást igen terjedelmes címkerendszer is segíti.

A kínálatból kitűnik, hogy sokan régi könyveiktől szabadulnának, olvasni viszont a legfrissebb műveket szeretnék. Olyannyira zsenge művekre pályáznak, hogy Frei Tamás 2015 című művét is happolnák, holott az csak novemberben fog megjelenni.

A Rukkola igazán izgalmas kezdeményezés. Bízom benne, hogy sok könyv cserél majd gazdát az oldal segítségével, és mind többen kapnak kedvet az olvasáshoz. A személyes találkozók pedig akár barátságok kialakulására is alkalmat adnak. Már csak arra vagyok kíváncsi, mikor szervezik meg az első össznépi rukkolatalálkozót.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr304658395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty- lány 2012.07.19. 23:05:54

Kicsi belejavítanék, ha nem gond: Nem a címzettnek, hanem a feladónak kell fizetnie a postaköltséget.

De egyébként tetszik a posztod! :)

Nerina 2012.07.20. 10:21:17

@Pötty- lány: Köszönöm az észrevételt! Eredetileg azt akartam írni :) Javítottuk.
süti beállítások módosítása