Nerina 2011.11.04. 08:32

A szkepszis halála

Miközben e sorokat írom, az őrangyalom itt toporog a jobbomon várva, vajon mit vetek képernyőre az Omynóról. Ekkor finoman megbökdösi a karomat, mire én kelletlenül kitörlöm az itt toporog körüli idézőjelet, és belemerülök a Salinger Richárd teremtette valóságba.

Salinger Richárd: Omyno. A visszatérés képlete. Budapest, Paradigma Film, 2010. 300.

Valószínűleg mindenkinek beugrik valami, ha azt hallja: A Titok. Van, aki hisz benne, van, aki elutasítja, van, aki szeretné, ha működne, és olyan is van, aki ugyan nagyjából tudja, miről lehet szó, de egész egyszerűen nem foglalkozik a kérdéssel. Az Omyno is valami ilyesmi, csak magyar szerzővel.

Deus ex machina Salinger módra

Amikor elkezdjük olvasni a könyvet, máris amolyan „Ki itt belépsz hagyj fel minden reménnyel”-szerű figyelmeztetésbe botlunk az 5. oldalon: „Bármennyire is valóságosnak hat a történet, bármennyire is valóságos és használható lehet a történetből kikerekedő képlet, a regény maga fikció.” Nesze neked olvasó — mosolyog a bajsza alatt Salinger —, most vagy továbblapozol, és belemész a játékba, vagy itt és most rakd le a könyvem. De persze az ember kíváncsi...

Az első néhány arab számos fejezetben van szerencsénk közelebbről is megismerkedni a fiatal íróval, Ricsivel. Az írói, szerelmi, önismereti és még ki tudja, milyen válságával — amiből ő arra a következtetésre jut, hogy el van átkozva. Mi mást tehet ilyenkor az ember, ha már élete történései bizonyosságot nyújtottak eme abszurd tényre? Keres egy hozzáértőt. Esetünkben egy látót. Csakhogy ez a látó, Anna, valahogy mégse tűnik annak, aki Ricsinek kell. Vagy nagyon is az, csak valahogy nem úgy adja elő magát, ahogy kellene. Mindegy is, főhősünk ugyan szkeptikus, mint mi, olvasók, de ő is belemegy a játékba.

Annáról aztán kiderül, hogy hiába látó, azért neki is van egy-két problémája. Konkrétan az, hogy nem tud írni. Ugyan az angyalok, akikkel társalog, könyvet akarnak íratni vele, de hát neki ez így nem megy. Erre van Ricsi. Az Író. Szóval Anna odaad egy lezárt borítékot Ricsinek, amiben újabb 12 lezárt boríték van egy levéllel. A borítékokban pedig CD-k, amikre Anna felmondta a történetet. Minden egyes boríték egy fejezet, és Ricsi csak akkor bonthatja fel a következőt, ha már befejezte az adott fejezetet. Ha megszegi a szabályt, vagy félbehagyja a regényt, az égi ítélőbíróság dönt majd felette. Ricsinek két lehetősége van: vagy elkezdi írni a CD-k alapján a regényt — ez esetben az ígéret szerint minden problémája megoldódik majd; vagy eleve bele sem vág. De persze Ricsi — ahogy az ember — kíváncsi...

Égi marketing

Anna regényével kezdetét veszi egy újabb, római számokkal jelzett történetszál, amiben Kira életét ismerhetjük meg. Abba most nem mennék bele, hogy az egyes fejezetek a tarot-kártya lapjainak feleltethetők meg, és a kétféle számozás révén a két főhős jellemfejlődését követhetjük nyomon — ezt az elemzést meghagyom a témában jártasabbaknak. Kira divattervező akar lenni, ezért eladja a lelkét az ördögnek. Mindezért természetesen nagy árat kell fizetnie — hogy mit, az majd kiderül a regényből. Kira története mellett mindvégig fut Ricsi elbeszélői folyama, amiben folyvást kifejezi kételkedését. Ezáltal a szerző átveszi az olvasótól az ördög ügyvédje szerepét, igyekszik minden kérdést feltenni helyette, és eközben óvatosan berántja az elsőre hihetetlennek tűnő ezoterikus világba. Minden csak kitaláció, azt hiszel el, amit akarsz, de mire a könyv végére érsz, magad is úgy fogod érezni, ha mást nem is, egy próbát azért megér az omynózás.

Az Omyno egy energia, ami körülveszi bolygónkat. Ha a születési dátumodból kiszámolod a személyes kódodat, és a megfelelő időpontban elvégzed a szertartást a kódot mondogatva, kapcsolatba léphetsz ezzel az energiával, és feltöltődhetsz általa. Mind a könyvben, mind a hozzá tartozó honlapon leírják ennek menetét, és hangsúlyozzák: lehet, hogy semmit nem fogsz érezni. Ezzel persze tökéletesen kivédik azt a vádat, hogy az egész csak kitaláció. Nem megy? Próbáld újra! Jobb kedved lett másnap? Az Omyno feltöltött energiával.

Hogy az Omyno végül is csak egy ezoterikus maszlag, vagy Salinger Richárd az Omyno nevében valóban megváltja a világot, azt mindenki döntse el maga. A regény mindenesetre izgalmas, bár néhol túlontúl didaktikus jellegű. A digitális nyomdáknak hála, ha a szeretnénk, a könyvet megvásárolhatjuk személyre szabva is: a saját belépési kódunkkal és a születési dátumunkkal a borítón. És hogy azt is tudjuk, hogyan számolták ki nekünk a kódot, a 247. oldalon a mi születési dátumunk is szerepel a példák között. Az pedig kifejezetten jó marketingfogás az energia részéről, hogy csak három kötet alatt hajlandó megosztani velünk a teljes képlet kiszámításának módját

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr503352274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása