_sven 2013.10.10. 16:38

Ki ez a nő?

alice-munro.jpgAz új Nobel-díjas, Alice Munro is azon írók egyike, akiknek a nevét sokszor hallottam, de szégyenszemre még semmit sem olvastam tőle. Önmarcangolás helyett inkább megnéztem, ki is ő.

Aki kicsit is tájékozott Nobel-ügyben, egyáltalán nem lepődött meg Munro sikerén. Számos könyves díj nyertese, évtizedek óta előkelő helyet foglal el a nemzetközi irodalmi életben. Nőként ő a szerencsés tizenharmadik, aki ebben az elismerésben részesül. Ma a Nobel-bizottság nemes egyszerűséggel SMS-ben értesítette róla.

A kanadai írónő napjaink novellairodalmának egyik nagy mestere, mondják. Méltatói egyenesen Csehovhoz hasonlítják: munkáiban a cselekmény másodlagos, „nem sok minden történik”. Az idő múlása, a szerelem, a munka és ezek nehézségei foglalkoztatják. Minden női kort megírt, különös érzékenységgel mutatja be az általa is megélt életfordulókat. A kis-nagy dolgok írónője, a hétköznapi, mégis sorsfordító pillanatoké.

Bár a magyar olvasónak vajmi keveset mond, írói stílusa szerint a dél-ontariói gótika egyik képviselője. Novellái saját szülőhelyén, Délnyugat-Ontario vidékein játszódnak, átsüt rajtuk a helyi emberek alapos ismerete. Honfitársa, a Váratlan utazás Sarah Polleyja Szeret, nem szeret című novelláskötetének „Oda-vissza” című novelláját filmre vitte a nálunk is bemutatott Egyre távolabb (Away from Her) című produkcióban.

Erőssége nem stílusbravúrokban mutatkozik meg, sokkal inkább a mindennapok és a mindnyájunkat érintő krízishelyzetek csendes és pontos megmutatásában. Kizárólag novellát írt, bár elmondása szerint korábban a regényírás is szerepelt a tervei között. A kritikusok szerint írásai így is a regény érzelmi és irodalmi mélységeivel bírnak. Ez a Nobel talán gesztus az olvasók felé is, akik egyre jobban sietnek és egyre kevesebb idejük van: olvassatok rövidet, olvassatok emberléptékűt!

A siker természetesen azonnal megdobja az eladásokat is: az biztos, hogy itthon a Park Kiadónál ma pezsgőt bontottak!

Forrás

The Wall Street Journal

Wikipedia

A kép forrása

Book's end

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr405562139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2013.10.11. 11:46:24

A hölgy politikai nézeteiről, esetleges tevékenységéről van valami hír? Én örülnék a legjobban, ha tényleg _csakis_ a műveiért kapta a díjat, de a realitás sajnos az, hogy hosszú évek óta az irodalmi Nobel (hogy a béke-Nobelről már ne is beszéljünk) nem más, mint a skandinávok politikai állásfoglalása...

Sárga Király 2013.10.11. 12:53:57

Alice Munrót "Méltatói egyenesen Csehovhoz hasonlítják: munkáiban a cselekmény másodlagos, „nem sok minden történik. Az idő múlása, a szerelem, a munka és ezek nehézségei foglalkoztatják."

Aha persze, szerelem meg az idő múlása. Mi viszont tudjuk, hogy valójában a tudjukkiknek a tudjukkije, és csak ezért kapott Nobelt. Acélkalapos, te tényleg azt hiszed, hogy mindenütt magyarok élnek, és az árokásás az egyetlen hobbijuk? Nyikorog tovább a siralmas verkli, paranoia, irigység, gyűlölet.

_sven 2013.10.11. 13:05:42

"Some recent Nobel literature awards appeared to have taken into account political considerations, but the choice of Ms. Munro appeared to be made on a purely literary basis, critic Sven Birkerts suggested. "We didn't have to make the side calculations as to the politics," he noted."
Ezt mondja a The Wall Street Journal. Lehet, hogy tényleg megunták a politikát ;)

Girhes Joe 2013.10.11. 13:18:46

@Sárga Király:

No lám, itt ( @_sven: ) van feketén-fehéren: a Wall Street Journal is elismeri, hogy politizáltak az utóbbi idők irodalmi Nobeljeinél. Ők is árokásó paranoiás irigy magyarok, ugye?

Mellesleg nem írtam olyat, hogy a tudjukkik. Jó dolog zsidózással vádolni valakit csak azért, mert szóvá teszi, hogy egy pártatlannak lefestett díjat szeretnek mostanság politikai elvek alapján osztani. (Ha most nem ez történt, akkor üdítő kivételről van szó, végre.) Hallott valaki olyanról, hogy az elmúlt fél évszázadban konzervatív, netán keresztény értékrendű író kapott volna irodalmi Nobelt, nem pedig egy újabb "haladó szellemű" gondolkodó? A legutóbbi ilyen, akiről tudok, Henryk Sienkiewicz volt. 1905-ben...

Sárga Király 2013.10.11. 13:55:04

@Acélkalapos konzervatív: Hát, ebben az esetben majdnem biztos a politikai indíték hiánya. De idegesítő és szomorú , hogy az első hozzászólás egy Nobel-díj kiosztásakor az, hogy "ez melyik oldalhoz tartozik?"

Anélkül, hogy egy sorát elolvastad, vagy akár a nyilatkozatait, önéletrajzát megnézted volna - hogy esetleg tényszerűen is megítéld a dolgot.

Ha már a konzervatívokat kéred számon, itt van pár radikális-nacionalista Nobel-díjas:

Knut Hamsun (1920)

William Butler Yeats (1923)

Günter Grass(1999) - ő még a Waffen SS-ben is harcolt

Wintermoots (törölt) 2013.10.11. 14:05:37

Alice Munro: ki ez az író?

nem "ki ez a nő".

_sven 2013.10.11. 14:51:58

@Wintermoots: Aha. A nőt biztos kikérné magának :)

Girhes Joe 2013.10.11. 15:04:15

@Wintermoots:

Maradjunk annyiban, hogy írónő. :)

@Sárga Király:

1920-23 oké, de én utóbbi fél évszázadot kérdeztem. Günter Grass nem játszik ebben a felsorolásban, mert a 60-as évek óta szociáldemokrata, és mielőtt még azt mondanád, hogy minek cibálom bele a politikát, a róla szóló wikipedia-oldal (hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Grass) igencsak előkelő helyen írja a nézeteit.

Abban meg igazad van, hogy miért kell egy irodalmi díjnál elsőnek a politikai kötődésre rákérdezni. Hát azért, mert sikeresen megoldotta a Nobel-díj bizottság, hogy erről a díjról rögtön "az" jusson az ember eszébe. Ez egész véletlenül nem a magyar árokásók parája, lásd a Wall Street Journal kommentjét.

(Mellesleg itt is felfedezhető egy kevésbé fajsúlyos, de azért közéleti szál. "David Gilmoure-nak is beszóltak, aki pár hete azzal borzolta a kedélyeket, hogy közölte, ő nem fog női írókat tanítani a torontói egyetemen, mert neki az nem érdeke, inkább oktatja „komoly heteroszexuális férfiak” műveit." (Forrás: konyves.blog.hu/2013/10/11/_alice_vedd_fel_a_telefont) Bár azt azért nem hiszem, hogy egy Nobellel akarnának fricskázni egy kósza ultrakonzervatív kijelentést, ez így ágyúval verébre lenne.)

Szóval ha nem lett volna világos, a hozzászólásaimmal a "mélyentisztelt bizoccságot" kritizáltam, nem a díjat megkapott alkotókat.
süti beállítások módosítása