Íróiskola 5.

pulitzer-prize-medal.jpgVannak regények és vannak „szépirodalmi” regények, még ha a lassan hazánkban is meghonosodó fiction kategória el is mossa a határokat. Egyszerűen más Hemingwayt olvasni, mint Danielle Steelt. Joe Bunting listája azoknak szól, akik irodalmi magaslatokra törnek.

Bár az iskolában belénk verték, hogy éssel nem kezdünk mondatot, és hogy ne bonyolódjunk többszörösen összetett mondatokba, a szépirodalom területén kalandozókra ez természetesen nem vonatkozik (szerintem másra sem). Az egyéni hang kialakításához szükséges egyfajta öntörvényűség. Az első lépés gyakran a szabályok felrúgása, bár ez önmagában még nem garantálja az irodalmi műremeket. Az itt következő egyszerű, de nagyszerű tippek azonban talán közelebb visznek hozzá.

1. Írj hosszú mondatokat! A hosszú mondatok gyönyörű, komplex próza megalkotására képesek, melyet akár többszöri olvasásra sem lehet megunni, mert új és új rétegeit fedezhetjük fel. Hemingway, Faulkner, Joyce szövegei telis-tele vannak túlfolyó, többszörösen összetett mondatokkal, melyek fittyet hánynak a központozás szabályaira. Ha magyar példát szeretnénk, Esterházy Péter Függője is egyetlen mondat.

2. Írj rövid mondatokat! A hosszú mondatok után ellenpontként különösen hatásos egy-egy rövid mondat, mely szinte csattanóként működik, súlyozza a szöveget, és felélénkíti az olvasó figyelmét. A rövidség azonban természetesen nem elég. A témában Kosztolányi Rövid és hosszú mondat című írása jó irányadó:

„Tévedés azt hinni, hogy a rövid mondatok »magyarosabbak« és »természetesebbek«. Szerkesztésük válogatja, hogy melyik micsoda... Hogy milyen legyen a mondat, rövid-e vagy hosszú, az nyilván nevetséges, avatatlan kérdés. A gondolatot és mondatot nem lehet rőffel mérni. Véralkat dolga, hogy ki melyiket kedveli, hogy melyik felel meg az író közlési vágyának, céljának, mondanivalója és előadása ütemének.”

3. Légy lírai! A jelentés nem minden, a magára valamit is adó szerző számára éppoly fontos a szöveg hangzása. Az alliteráció, a hangfestő szavak használata és a ritmikus ismétlés csak a legismertebb technikák a fület gyönyörködtető próza megalko­tásához. Olvassunk lírát, olvassunk lírai prózát, hogy aztán mi is természetesen éljünk majd a líra adta lehetőségekkel.

4. Utalj a Bibliára, a Moby Dickre vagy Miltonra! A nagy írók olvasottak, otthonosan mozognak a világirodalom klasszikusainak világában, és ismerik benne saját helyüket. Elődeiket szükség esetén könnyedén evokálják műveikben, így megnövelve írásuk jelentésrétegeit. Olvasónk, ha rájön az allúzióra, örülni fog, és okosnak érzi majd magát.

5. A szereplők névadásához használj eponimákat! Más művek szereplőinek nevét „újrahasznosítva” sajátjainkat többlettar­talom­mal ruházhatjuk fel. Ez a fajta játék, összekacsintás szintén jót tesz a szöveg világirodalmi beágyazódásának.

6. Légy konkrét! Tanulmányozd a témád szókincsét. Ha madarakról írsz, nevezd néven őket, ha virágról, beszélj a részeiről. Pontosabb, ritkább, szebb szavakkal gazdagíthatod a szöveget.

7. Használd a történeten belüli történetet (vagy a történeten belüli történeten belüli történetet)! A többrétegű történet is régi, jól bevált trükk. Klasszikus példa Seherezádé, aki az Ezeregy éjszaka meséiben a szultánnak mondja el meséit, melyek aztán a fő cselekményt adják. A duplázás extra, de körültekintően kell bánni vele, nehogy a végén már magunk se tudjuk, ki kivel van.

8. Írásod legyen széles merítésű! Ha helyi jelentőségű esemé­nyekről írsz is, tágítsd ki a horizontod, helyezd el az eseményeket a világtörténelem időszalagján. Valahogy úgy, ahogy A nagy Gatsby sem csak egy emberről, hanem a húszas évek elveszett generáció­járól szól.

Ha nem is törünk Pulitzer-díjra, ezek a pontok hasznosak lehetnek, ha fejlődni szeretnénk. Majdnem annyira, mintha szépirodalmat olvasnánk.

Forrás

Joe Bunting: 8 Writing Techniques to Win You a Pulitzer. Jane Friedman. 2011. 12. 12.

Molnár Cecília Sarolta: A gondolat természetes lélegzetvétele. Nyelv és Tudomány. 2013. 08. 08.

A kép forrása

Farafina Books

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr245509481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

U-Lenny 2013.09.14. 13:17:37

Pulitzer-díjhoz az sem árt, ha megszerzed az amerikai állampolgárságot.
süti beállítások módosítása