book-fight.jpgNehogy már kis videofilmekkel ajánljanak könyveket! A könyv az szöveg, a könyvet kézbe kell venni, bele kell lapozni. A könyv­ről könyvajánlót kell írni és olvasni. Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy a következő sorokban előforduló képzavarok megzavarhatják a lelki nyugalmukat!

Manapság mindenki ír. Szellemírók segítségével még az is, aki nem tud. A szerzők tehát sokan vannak, hozzájuk képest csak egy hajszál­nyival kisebb a könyvkiadók csapata. Szimpla matematika: a sok könyvet el kell adni. Az olvasóknak meg az olvasnivaló kiválasztását segítő praktikák kellenek.

Videós könyvajánlók (a book trailert, magyarítva könyvtrailert a továbbiakban – kísérleti jelleggel – csak azért is így fogjuk hívni) régóta vannak. Kezdetleges változatukban a szerző vagy rajongók beszélnek a könyvről. A nagykanizsai helyi tévé és a könyvtár együttműködésében például bizonyos rendszerességgel egy könyvtáros, természetesen könyvektől roskadozó polcokkal körülvéve, ajánlja aktuális kedvencét, ajánlóját pedig nem ritkán nagykanizsai vonatkozásokkal színesíti.

Az Éhezők Viadala-trilógia második részének népszerűsítésére rajongókat kértek fel videós könyvajánló készítésére. Szövegről van szó, de azt ugye mindenki sejti: a rajongók által készített változa­tokban már dübörögnek effektek is, akárcsak a filmelőzetesekben. (Erre bezzeg van magyar szó.) Mondanánk, hogy olyan könyvről videós könyvajánlót készíteni, amiből korábban már készült film – nem ér. De nem mondjuk.

Létezik a videós könyvajánlóknak fesztiválja és versenye is (Book Trailer Festival és Book Trailer Competition). „Olvastál egy jó könyvet, de nem akarsz a szövegeléssel fáradozni? Akkor mutasd meg a barátaidnak vagy bárkinek!”

Egy jó videós könyvajánló egy-két perces. Ki áldozna ennél több időt rá? Mielőtt még amerikai filmes csöpögős hepiendbe csúsztunk volt, miszerint a videós könyvajánlók olvasásnépszerűsítő hatása egy­értelmű, csak sikerült felfedezni az ellentmondást. Biztosan
fog-e a potenciális olvasó órákat, napokat szánni a könyvre, ha a könyvfilmecskének már az első másodpercekben valami igazán izgalmasat kell felmutatni képileg és zeneileg egyaránt.

A könyvekben a váratlan fordulatokért, a fejünkben kialakuló fantáziavilágért, a bölcs gondolatok megértéséért meg kell küzdeni. A könyveknek meg az olvasókért kell megküzdeniük. Meg is jelenik lelki szemeink előtt a kép: az e-könyvek e-boltban való online bön­gészése közben agresszív könyvajánlók töltődnek könyvolvasónkra. Az egyikben atletikus testek feszülnek egymáshoz, a másikban látványos robbanás és hanghatások közepette folyik a vér, a követ­kező harmonikus színvilágú, és púderes illatot lövell a kütyünkön keresztül. Így harcolnak értünk a könyvek.

Forrás

Book Trailer Festival

A kép forrása

Fart Lab

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr915465259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása