Íróiskola 4.

john_steinbeck.jpgPersze, hogy Steinbecket is megkérdezték arról, mit tart fontos­nak az írással kapcsolatban. Az alábbi hatos lista egy a The Paris Reviewban megjelent interjú alapján készült.

  1. Ne gondolj arra, hogy valaha is be fogod fejezni. Felejtsd el a 400 oldalt, és írj minden nap csak egyetlen egyet. Amikor aztán egyszer csak befejezed, kellemes meglepetésben lesz részed.
  2. Írj szabadon és olyan gyorsan, ahogy csak tudsz. Sose javíts a szövegen, mielőtt az egészet papírra nem vetetted. Ha időközben javítgatsz, csak ürügyet keresel, hogy ne kelljen tovább írni. Megzavarod a szöveg áramlását és ritmusát is, melyek egyfajta tudattalan asszociáció mentén működnek.
  3. Ne gondolj a közönségre. Először is a névtelen, arctalan közönség halálra rémíti az embert, másodszor pedig – a színházéval ellentétben – nem is létezik. Amikor írsz, a közönséged egyetlen olvasó. Néha segít, ha kiválasztok egy embert, valakit, akit ismerek, vagy egy elképzelt személyt, és neki írok.
  4. Ha egy jelenet vagy rész nem működik, mégis valamiért ragaszkodsz hozzá, hagyd úgy, és menj tovább. Amikor az egészet befejezted, visszatérhetsz hozzá. Ilyenkor néha rájössz, hogy egyszerűen nem jó helyen volt.
  5. Légy óvatos, ha egy jelenet túl kedvessé válik számodra. Könnyen kiderülhet róla, hogy kilóg az egészből.
  6. Ha párbeszédet használsz, mondd ki hangosan, miközben leírod. Csak így tudod elérni, hogy élő beszédként szólaljon meg.

Forrás

Maria Popova: Six Tips on Writing from John Steinbeck. Brain Pickings

A kép forrása

The Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr995417022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2013.07.22. 15:05:19

Az Érik a gyümölcs-öt nemrég olvastam, és úgy olvastam volna még tovább is, de sajnos vége lett.
süti beállítások módosítása