_sven 2013.06.07. 07:00

A hemingwayi hetes

Íróiskola 2.

hemingwaypencil.jpgMielőtt nagy vadász lett belőle, vagy mélytengeri halász, min­den reggel korán kelt, és írt. Markáns stílusát nem kell bemu­tatni, ahogy a 20. század irodalmára gyakorolt befolyása sem vitatható. Bár ő maga nem gyűjtötte egybe az írás mikéntjéről vallott nézeteit, itt-ott elejtett néhány jó tanácsot, melyet az Openculture felcsipegetett, mi pedig továbbadunk.

  1. Kezdésképpen írj le egy igaz mondatot! A Vándorünnepben számol be arról, milyen trükköt alkalmaz az írói válság ellen: „Amikor nehezemre esett elkezdeni az írást, …felálltam, kinéz­tem Párizs háztetőire és azt mondtam magamnak. »Ne aggódj, eddig is írtál, most is írni fogsz. Csak le kell írnod egy igaz mondatot. Írd le a legigazabb mondatot, ami eszedbe jut.« Előbb-utóbb találtam egy igaz mondatot, és onnan már könnyű volt továbbmenni. Mindig megvolt a kiindulópontom, az igaz mondat, amit valahol láttam vagy hallottam.”
  2. Mindig akkor tarts szünetet, amikor még tudod, mivel akarod folytatni! A megállás és a megakadás között nagy különbség van. Hemingway számára a napi kvóta sosem volt annyira fontos, mint az, hogy sose hagyja elapadni képzeletének kútját. 1935 októberében a következő tanáccsal látta el fiatal írótársát az Esquire  hasábjain: „Tarts szünetet, amikor még megy az írás, és tudod, mivel akarod folytatni. Ha regényírás közben ezt nap mint nap betartod, sosem fogsz elakadni. Ez talán a legértékesebb tanács, amit adhatok, próbáld észben tartani.”
  3. Ne gondolkodj a történeten, amikor nem dolgozol! „Ha nem gondolkodsz a történeten, amikor éppen nem írsz, hagyod, hogy a tudatalattid dolgozzon helyetted. Ha agyalsz rajta, csak aggódni kezdesz, és fáradtan ülsz le az íráshoz” – írja szintén az Esquire-ben. A Vándorünnepben még részletesebb útmutatást ad: „Írás után mindig szükségét éreztem az olvasásnak. Ha az írást gondolod tovább, egyszerűen elveszíted, amivel következő nap folytatni akarod. Fontos a testmozgás, hogy a test is elfáradjon, és nagyon jó a szeretkezés azzal, akit szeretsz. Mindennél jobban beválik. Amikor azonban üresnek érzed magad, újra olvasni kell, hogy eltereld a gondolataidat a saját munkádról, amíg újra hozzálátsz.”
  4. Mielőtt újra munkához látsz, olvasd át, mit írtál korábban! A folytonosság érdekében Hemingway mindig újraolvasta a teljes írást, mielőtt hozzáfogott volna a folytatáshoz. Olvasás közben folyamatosan javított, majd onnan folytatta, ahol abba­hagyta. Amikor a szöveg már túl hosszúra duzzadt, csak két-három fejezetet olvasott vissza naponta, de hetente újraolvasta az egészet, hogy biztos lehessen a szöveg egységében.
  5. Az érzelmekről ne beszélj, teremtsd meg őket! Az élet jelen­ségeinek megfigyelését kulcsfontosságúnak tartotta. Ha valami érzelmet vált ki belőlünk, próbáljuk megragadni azt a folyamatot, mely az érzelem megjelenéséhez vezetett. Ha mindezt pontosan rekonstruáljuk, várhatóan az olvasóban is létrejön majd a kívánt érzelem. A Halál délutánban ír arról, hogy eleinte neki is nehe­zére esett megbirkózni a feladattal: „Ha újságnak ír az ember, leírja, mi történt, majd egy-két trükkel közvetíti az érzelmet, melyet elősegít az események aktualitása; de az érzelmet kiváltó teljes folyamat, mely évek, évtizedek múlva sem veszít aktualitásából, megragadhatatlannak tűnt számomra.”
  6. Használj ceruzát! Ha újságcikket írt, írógépet használt, de komoly munkához leggyakrabban ceruzát. A vélhetően írógéppel írt Esquire-cikkben így ír erről: „Ha ceruzát használsz, három alkalmad is van rá, hogy megbizonyosodj róla, az olvasó azt kapja, amit szeretnél. Először amikor átolvasod, majd gépelés közben is lehetőség van javítani rajta, végül pedig a kefe­levonaton. Ha tehát ceruzával kezdesz, harmadannyival több esélyed van a tökéletesítésre, mintha rögtön begépelnéd a szöveget. Ez a 33,333 százalék nem rossz arány. A szöveg így mozgásban marad, ami segít a javításban.”
  7. Légy rövid! Hemingway megvetően beszélt azokról az írókról, akik „nem tudtak nemet mondani az írógépnek”. Íme egy részlet szerkesztőjének, Maxwell Perkinsnek írt 1945-ös leveléből: „Lincoln gettysburgi beszéde nem véletlenül volt rövid. A próza törvényei oly állandóak, mint a repülésé, a matematikáé és a fizikáé.”

 

Forrás

Springer, Mike: Seven Tips From Ernest Hemingway on How to Write Fiction

A kép forrása

pencil revolution

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr85348944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.06.10. 16:04:10

Nagyon így van teljesen lebilincsel engem is!
süti beállítások módosítása