Íróiskola 1.

fitzgerald.jpg

A borítón felbuzdulva utánakattintgattam Fitzgerald technikájának, és lám, az Open Culture hét pontban összeszedte, milyen tanácsokkal látta el a klasszikus kevésbé klasszikus ismerőseit. Nem Szent Grál, és elég időigényes, de bárkinek jó fogódzó lehet. Jöhetett volna hamarabb is?

 

 

  1. Jegyzetelj! Jegyzetfüzet. Fizgerald híres volt arról, hogy mindig tartott egyet a keze ügyében. A jegyzeteit kategóriák szerint csoportosította későbbi felhasználásukat szem előtt tartva. Így a következőkhöz hasonló csoportok születtek: Érzések, Párbeszédek és elhallott dolgok, Lányok leírása. „Előfordulhat, hogy évekig kell jegyzetelned. Ahogy eszedbe jut valami, írd le oda, ahova tartozik abban a pillanatban, ahogy eszedbe jut. Később nem emlékszel majd rá olyan élénken” – írta szeretőjének, Sheilah Grahamnek az 1930-as évek végén.
  2. Készíts részletes vázlatot! Írás közben Fitzgerald körülvette magát a történetben szereplő karakterek előéletének és történéseinek folyamatábráival. „Találj ki egy zolai rendszert… és fogj egy dossziét. Az első oldalon vázolj fel egy hatalmas léptékű regénytervet (ne aggódj, hamarosan önmagától szűkül majd), mely a saját korodban játszódik, és dolgozz rajta két hónapig. Ezután tekintsd a vázlat középpontját a regény csúcspontjának, és innen kiindulva kövesd végig az esemé­nyeket oda-vissza újabb három hónapig. Végül ezek alapján vázolj fel magadnak egy folyamatábrát, és határozz meg egy ütemtervet”– írta 1936-ban a szintén regényíró John O’Harának.
  3. Ne beszélj arról, amit írsz! 1940-ben így írt lányának, Scottie-nak: „Hasznos szabálynak tartom, hogy nem mondom el, miről szól valami, amíg be nem fejeztem. Ha beszélsz róla, valamit elveszítesz belőle. Nem lesz annyira a sajátod, mint azelőtt.” És valóban, soha nem lehetett tudni, Fitzgerald éppen min dolgozik.
  4. Embereket írj, ne típusokat! Fitzgerald emblematikus karakte­reket alkotott, ám ez szerinte a véletlen műve. Írás közben saját ismerőseire gondolt, akik valóban érdekelték, és ők szolgáltak hősei alapjául. „Indulj ki egy konkrét emberből, és azon kapod magad, hogy létrehoztál egy típust. Végy egy típust, és rájössz, hogy nem hoztál létre semmit” – írta az 1926-os The Rich Boy-ban.
  5. Ismerős szavakat használj! 1929-es levelében a következő tanácsot adta főiskolai barátjának, a szintén író John Peale Bishopnak: „Sose használj számodra ismeretlen szót, kivéve ha valamit árnyalni akarsz – így új jelentést adsz neki. Szerintem ez a prózában baromi jó alapszabály. Kivételek: a) ismétlés elkerülése, b) ritmusteremtés, c) stb.”
  6. Melléknevek helyett igéket használj, hogy mozgásban tartsd a mondatokat! 1938-as levelében így írt lányának: „Ami a mellékneveket illeti: a jó próza mindig az igéken múlik, melyek továbbviszik a mondatokat. Technikailag az angol költészet legjobb verse valószínűleg Keatstől a Szent Ágnes-este. »The hare limped trembling through the frozen grass« (Károlyi Amy fordításában: »fagyos füvön fázós nyúl bukdosott«). Ez a sor olyan élő, hogy átszaladsz felette, észre sem veszed, mégis az egész verset kiszínezi a mozgásával – az egész bukdosás, fázás, fagyás a szemed előtt zajlik.” (A magyar fordítás melléknevei nem támasztják alá Fitzgerald érvelését. Mint látjuk, a fordító az alliterációt mozgósította.)
  7. Légy könyörtelen! 1933-ban a Saturday Evening Post hasábjain „Száz rossz kezdet” címmel ír a veszélyről, amely minden írót fenyeget, nevezetesen, hogy túlságosan hozzánő, amit leírt. Próbálj távolságot tartani, és ha valami nem működik, szabadulj meg tőle!

Talán ez utóbbit a legnehezebb betartani.

Forrás

Springer, Mike: Seven Tips From F. Scott Fitzgerald on How to Write Fiction

A kép forrása

TVSA

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr405292150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása