Különösebben senkit nem lepett meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének éves statisztikája, mely szerint a könyvforgalom minden kiemelt mutatójában folytatta csökkenő tendenciáját 2012-ben. Lássuk, van-e valami érdekes a száraz számok mögött.

A Számadatok betűfalóknak írásunkban felvillantottuk, hogy pozitív elmozdulásokat minden évben sikerül nyakon csípni: az e-könyvek aránya természetesen növekvő tendenciát mutat, egyes orszá­gokban a hagyományos papírkönyvek csökkenését kompenzáló mértékben, és gyerekkönyveket mindig fognak vásárolni. Megmutatjuk, hogyan alakult a kép Magyarországon.

A megjelentetett könyvcímek száma 2008 óta töretlenül csökken, 2012-ben megközelítőleg a 6 évvel ezelőtti szintre állt vissza. A tavalyi évben kiadott összpéldányszám és az átlagos példány­szám is csökkent… hiába, a piac is megérezte, hogy értékben kevesebbet költünk könyvekre, mint a válság előtt:

diagram_3_konyvforgalom.jpg

Tavaly 50 ezer példányszám fölött egyetlen szépirodalmi címet sem adtak ki, a szépirodalmi művek majdnem fele (44%-a) ezer alatti példányban jelent meg, viszont volt mintegy 20 olyan könyv, amit 30 ezer példányszám fölött adtak ki. A magyar viszonyok között 10 ezer példány fölött már sikerkönyvről beszélhetünk, az arányok alapján bő 400 ilyen kiadvány volt. A KSH a szépirodalmat tágabban értelmezi, ezzel ebben az írásban most nem vitatkozunk. A könyvek­ben – jól vagy rosszul értelmezett piaci érdekből – manapság nem tüntetik föl a példányszámot, de a KSH időnként publikál böngé­szés­re érdemes toplistákat, amik igazolják, hogy a nagy példány­számokhoz kell egy kis botrányfaktor is. És nem álltunk messze a valóságtól, ha A szürke ötven árnyalata (a 100 004-es példányszá­mával) és az Átmeneti üresedés megjelent a szemünk előtt. Hiába, a sikerszerzőknek nehéz könyvkiadói szemmel ellenállni. A szép­irodalmi érték és a példányszám között pedig nem feltétlenül van egyenes arányú kapcsolat, de a lista vegyes. Ha nem tudnánk, akkor is rájönnénk, hogy Gárdonyi jubilált: az Ábel és Eszter, az Isten rabjai és az Ida regénye is 10 ezer példányszám fölött jelent meg. Ljudmila Ulickaját és Schäffer Erzsébetet is idevártuk. A Pál utcai fiúk és a Vuk nagy klasszikus, és a mese pedig örök.

Mint a perec mutatja, mindenevők vagyunk. A 2012-es év növeke­dést felmutató nyertesei: a gyermek- és ifjúsági, valamint az ismeretterjesztő könyvek.

A leghelyesebb, ha most egy könyvvel a kezünkben kényelmesen hátradőlünk: mi, kérem kilógunk a tendenciából. Veszünk és olvasunk könyvet.

Forrás

MKKE: A magyarországi könyvforgalom 2012-ben

KSH: A szépirodalmi művek megoszlása példányszám szerint

KSH: 10 ezernél magasabb példányszámú könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr265179002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása