soehner.jpgA múzeumra időt kell szakítani. A múzeumig el kell menni, ott bizonyos időt illik töprengő tekintettel eltölteni, a látottakról aztán okosakat mondani – talán mert valahol ki kell jönnie annak, ami bement. És hát idő, az nincs. Jó, talán egy kicsi.

A Metropolitan Múzeum élen jár az élő közvetítések sorában, gondoljunk csak az operaközvetítésekre, melyek segítségével akár Egerben is beülhetünk a Metropolitan Opera előadásaira a New York-i földlakókkal egy időben. Nem ugyanaz? Nem. Mégis valami. Hogy egy klasszikust idézzek: az meg már nem semmi!

A Connections (Kapcsolódások) példaértékű vállalkozás, mely nemcsak hogy életet lehel a múzeum falai közé temetett műtárgyak gettójába, de a múzeumok egyébként arctalan dolgozóit is megszó­lal­tatja. Négy-öt perces virtuális tárlatvezetésekről van szó, melyek­hez a Met dolgozói alkalmi kurátorként saját kis gyűjte­ményeket állítanak össze érdeklődési körüknek megfelelően. A kommentárok nagyon személyesek, senki nem akar (ál)tudományos színben tetszelegni. Tematikus válogatásokat láthatunk a Met elképesztő gazdagságú állományából többek közt gáz hajviseletekről, bogarakról, vérről, hálószobákról, a fényről, a randizásról, a fehér színről, az apaságról, a táncról, a gyászról.  

Könyvszerető közönségünknek különösen a Books (Könyvek) című vezetést ajánlom, melyet a Met főkönyvtárosa, Ken Soehner tart. Régi vágású, kedélyes úriember, akitől sok mindent tanulhatunk. Például, hogy minden könyvtárnak más az illata, és hogy ezt a könyvek szerves alkotórészei teszik: a bőr, az enyv, a vászon és a papír. Láthatjuk a könyv őseit, középkori könyvművészeti ritka­ságokat, és ízelítőt kapunk a könyv ikonográfiájából. Megtudhatjuk, hogy a könyv előbb az erény, később a világlátottság szimbóluma volt. Megvillant egy különleges könyvtároló oszlopot, egy 18. szá­zadi könyvtárost és néhány elrettentő példát a helytelen könyv­használatról. Végezetül megjegyzi, nem kell aggódnunk, mert még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy hivatalos portrén valaki könyv helyett Kindle-t szorongasson.

Nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a képeket. A szub­jektív tárlatvezetések bármikor igénybe vehetők a Met weboldalán. Minden szerdán újat töltenek fel. Fel is lehet iratkozni. Angolosok természetesen előnyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr325118647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása