Országos Széchényi Könyvtár: Minikönyvek

Könyvimádóknak és érdeklődőknek érdemes ismét elbaran­golniuk az Országos Széchényi Könyvtárba, ugyanis 2013. január 31-én 15 órakor nyitják meg a Bolgár Imre minikönyv­hagya­té­kából szervezett állandó kiállítást.

Ma már szinte kuriózumnak számítanak azok a kötetek, amelyek tíz centiméternél kisebbek. A 20. században azonban szép számmal jelentek meg miniatűr könyvek, mint ahogy azt Bolgár Imre közel 2000 tételes minikönyv-gyűjteménye is példázza. A Zrínyi Nyomda egykori vezérigazgatója 1988-ban hunyt el, családja 2010 őszén az Országos Széchényi Könyvtárnak ajándékozta az 1962–1988 között megjelent apró köteteket.

A gyűjtemény nemcsak mérete miatt rendkívüli, hanem 260 olyan könyvet is tartalmaz, amelyet eddig egyáltalán nem lehetett meg­találni a könyvtár állományában. A minikönyvek feldolgozásához 2011 tavaszán láttak hozzá, a most nyíló állandó kiállítás ezekből ad ízelítőt az érdeklődők számára.

A gyűjteményben sok a politikai, irodalmi, művészeti témájú kiad­vány, akad köztük számozott és bibliofil példány is, némelyiket pedig az teszi még különlegesebbé, hogy fa-, fém- vagy műanyag dobozban adták ki. Ugyan nem rendelkezünk pontos információkkal arról, hány egyedi cím található közöttük, mindenesetre elgondol­kod­tunk, vajon valóban Nikunj R. Vagadi rendelkezik-e a világon a legnagyobb miniatűrkönyv-gyűjteménnyel.

Forrás

Bóka B. László: Olvasható apróságok. Az OSZK blogja

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr985051828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása