_sven 2013.01.11. 07:00

A varázslat elmaradt

mandraletra.jpgKarácsonyra kértem, mert a gyerekkönyvmustra alatt nagyon megtetszett. Meg is hozta a Jézuska, én pedig azonnal belevetettem magam. A ragasztókötés félelmeim ellenére bírta a gyűrődést, de mire az ünnepek véget értek, nemcsak a világ, a sztori is sokat veszített fényéből.

Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7. P. Szathmáry István rajzaival. Budapest, Európa, 2012. 292.

Egészen a 10. fejezetig elvarázsolt, aztán történt valami, és legszívesebben letettem volna. De kezdjük az elején. Szécsi szépen szövi a történetet, a szálak között kezdettől fogva ott lebeg egy más világ jelenléte – mintegy sejtelmesen, teret hagyva az olvasó képzeletének. P. Szathmáry István rajzai méltó kísérői a szövegnek: sötétek, de nem túl sötétek.

Szép kis keresztmetszetet kapunk a 21. század eleji szülőpopulá­cióról: van itt biomama, wellnessmama, tréner mama, pótmama, alkoholista apa és hiányzó apa. A főszereplő Ida nyilvánvalóan depresszióval küszködő anyukáját lidércmágnesként aposztrofálják, ami valóban szellemes. A Mandragóra utcai otthon mellett végig jelen van az iskola is a fent felsorolt szülőtípusokhoz tartozó gyerektípusokkal, és az osztályfőnök nem túl szerethető figurája a rettenetes, ám örök érvényű „Teher alatt nő a pálma” jelmondattal.

A mélyrepülés akkor kezdődik, amikor Tündi néniről, Ida barátnőjének pótmamájáról kiderül, hogy varázspálcás tündér, a házmesternőről bebizonyosodik, hogy valódi cirokseprűs boszorkány, majd megkezdődik a sötétség szokásos féllényeinek felvonulása. Csalódtam, mert a titokzatos megszűnt titokzatos lenni, és elcsépelt, lehangoló bizonyosság lett. Az osztályfőnök igazságszérummal való eltakarítása és százfűléfőzettel (nem így nevezik ugyan, de gyakorlatilag erről van szó) való kiborítása pedig már egyenesen kiábrándító volt. Nem hiányzott még egy Potter, még egy Alkonyat.

Olyan jó volt hinni, és nem tudni! A hétköznapi mögött megbújó csodát, azt ölte meg Szécsi. Mentségére legyen mondva, hogy tízéveseknek szánta, és én rég elmúltam tíz. Majd megkérdezem a célcsoportot, mit szólt hozzá.


A kép forrása

Meseutca

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr585011143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása