Guinness-rekordok a könyvek világából 3.

rekord.jpgKi gondolná, hogy nemcsak azzal dönthetünk Guinness-rekordot, hogy kivételes szerzők vagyunk, vagy éppen különös dolgokat gyűjtünk. Olykor az is elég, ha jókor, jó helyen írunk alá, vagy éppen olvasunk fel egy könyvből.

Dedikálni persze ideális esetben csak szerzők szoktak, de ehhez még felnőnünk sem feltétlenül kell. 2010. április 1-jén Izmirben (Törökország) összesen 1423 gyermek írta alá könyvét egy helyen, egy időben, amivel világrekordot döntöttek. A diákok az izmiri SEV általános iskola tanulói, mindegyikük 50 példányt kapott a saját könyvéből, amit egyébként ISBN számmal is elláttak.

Nem lehet könnyű másfél ezer embert összegyűjteni egy rekordhoz, de ha egy többszerzős műről beszélünk, akkor elég 29-nél valamivel többet. Ennyien dedikálták ugyanis a Kraft Foods kiadásában meg­jelent Mic Dejun 2.0 című közös könyvüket egyidejűleg 2011. no­vember 29-én, Bukarestben (Románia). Nem érdemes eltöprengeni azon, vajon hogy fértek oda 29-en egyszerre a reggeli táplálkozás­tani fontosságáról szóló kötethez, ugyanis mindegyik szerző külön példányt írt alá.

Ha írni legalább annyira szeretünk, mint (fel)olvasni, és jó sok ismerősünk van, érdemes megpróbálni megdönteni Stefan Gemmel 2012. június 12-én, Koblenzben (Németország) felállított rekordját. A szerző ugyanis egyidejűleg 5406 hallgatónak olvasott fel Alasgus című könyvéből, amit kifejezetten a rekordkísérletre írt. A hallgató­ság 89 németországi iskola diákjaiból és tanáraiból állt, és az esemény célja az írás és olvasás népszerűsítése volt. (Lásd a fenti képet.)

Ha 5 ezer ember összegyűjtése semmiségnek tűnik, próbálkozzunk rögtön 30 ezerrel. A legtöbb ember ugyanis, aki egy helyen és időben hangosan olvasott, 30 231 volt. A rekordot 2012. szeptember 25-én állították fel Siverekben (Törökország), ahol főleg diákok olvasták fel Ahmed Arif török költő egyik versét.

De hogy a gyermekeiknek felolvasó szülők se maradjanak elismerés nélkül, 2011. április 24-én Changhua Cityben (Tajvan) összesen 3682 szülő állított fel rekordot azzal, hogy egyidejűleg olvasott fel 4074 gyermeknek. Az apropó az olvasás és szerzői jog nemzetközi napja volt (amit egyébként április 23-án tartanak).

Hogy közönség nélkül miként lehet felolvasási rekordot dönteni, arra példa a leghosszabb hangoskönyv. A 2008. augusztus 1-jén, Japánban kiadott hanganyag 6943 perces (azaz 115 óra 43 perc), és Takaaki Yoshimoto, japán költő, irodalomkritikus és filozófus előadásait tartalmazza.

Karácsonykor bizonyára sokan elgondolkodtak azon, hogyan lehetne gyorsabban becsomagolni az ajándékba szánt könyveket. A csúcs­tartó Hilary Wymer, aki mindössze 19,71 másodperc alatt burkolta be a Guinness-rekordok könyvét a manchesteri Borders könyves­boltban 2005. november 9-én. Ha máskor nem is, a következő karácsonykor ismét alkalmunk lesz gyakorolni.

Forrás

Guinness Word Records.
Wikipedia.

A kép forrása

DAPD. Die Welt.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr824996777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása