agatha_christie_typing.jpg„Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!”
Nem írnánk a gyerekkori álomállásokról, ha a témának nem lenne könyves vonatkozása.

A LinkedIn, a világ legnagyobb szakmai közösségi hálózata november közepén hozta nyilvánosságra a legnépszerűbb gyerekkori álomfoglalkozásokat, és azoknak az arányát, akik az áhított szakmát gyakorolják. A „Dream Jobs” tanulmány részeként nyolcezer szakembert kérdeztek világszerte, hogy megtudják, melyek a legáltalánosabb gyerekkori karriertörekvések, és mennyi embernek van felnőttként álomállása.

Az amerikai nagyfiúk a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre felnőttként visszaemlékezve semmi meglepőt nem közöltek: profi vagy olimpiai atléta, repülő- vagy helikopterpilóta, tudós, jogász és űrhajós. Az amerikai lányok álmai között a harmadik helyen találtuk a meglepetést. Sima ügy, hogy a top ötben a tanár, állatorvos, orvos és énekes szerepelt. De a megkérdezettek 8,1%-a szerint a legjobb dolog írónak, újságírónak lenni.

A kimutatásból vajon az is következne, hogy az írószakma inkább nőies? Lehetséges, hogy az írónőknek manapság jobbak a lehetőségeik? Nem állunk messze a valóságtól, ha elhisszük, hogy az írónőségnek divatja van. Viszont ha sok női író lesz, akkor utóbb elég erős lesz a rivalizálás közöttük. Legalábbis a felmérés országában, az Amerikai Egyesült Államokban.

A megkérdezettek 70%-a szerint a jó munka ismérve, hogy — a manapság divatos élményközpontú megközelítésnek hála — élvezi az ember. Amúgy közel minden harmadik megkérdezett LinkedIn-tag állította, hogy felnőtt munkájukban a gyerekkori álmuk valósult meg vagy legalábbis hasonló körben dolgoznak.

Azért érezzük, ha az ember űrhajós szeretne lenni, akkor kell, hogy legyen B terve, és nincs ez másképp az írósággal sem. Mert sok író van, de igazán emlékezetesek csak kevesen. Legalábbis az értékközpontú szemlélet szerint. Megélni persze lehet középszerű íróként is, és a hiányzó tehetséget is kiegészíthetjük, pótolhatjuk szorgalommal, tanulással, még akkor is, ha az írás nem csak tíz ujj és egy billentyűzet kérdése.

Nem hagy nyugodni a pozitív gondolat: ha írónak lenni álomállás, írni divat, akkor az olvasást mégsem kell temetnünk, olvasni is trendi…

Forrás

Cool Careers: LinkedIn Research Reveals Data About the Top Childhood Dream Jobs.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr594956428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása