Karácsonyi ajándékötletek 2.

Az album aztán igazán ajándék műfaj. A frissek közül válogattam: komolyat, könnyedebbet, klasszikust és kortárst, a kultúr­sznob­tól az utcagyerekig — mindenkinek.

arasse.JPGDaniel Arasse: Művész a műben. Analitikus ikonográfiai esszék. Fordította: Pataki Pál, Vári Erzsébet, Várkonyi Benedek. Budapest, Typotex, 2012. 256.

Tudjuk, hogy nem illik a műben a művészt keresni, hiszen amint útjára indul, önmagá­ban értelmezendő. Mégis-mégis tudjuk, hogy valahol benne van a Mózesben Michelangelo, a Noé részegségében Bellini, A Bölcsesség allegóriájában Tiziano, a Prométheusz mítoszában Piero di Cosimo, és még sorolhatnánk, hogy mi mindenben ki mindenki. Miként viselik magukon a fenti művek alkotóik személyiségjegyeit? A kíváncsiságot nehéz legyőzni, a könyv azoknak íródott, akik nem is akarják. A francia művészettörténész harmadik kötete a Typotex Képfilozófiák sorozatában.

azidoszovete.JPGHegyi Ibolya: Az idő szövete. Az európai tradíciójú szövött kárpit metamorfózisai. Budapest, Scolar, 2012. 160.

Ahogy mondani szokás, rendkívül szép kiállítású könyvről van szó. Az illusztrációk elkalauzolnak bennünket a 4. századi kopt Egyiptomtól a középkori Európán és a prekolumbián Perun keresztül egészen napjainkig. Megtudhatjuk, hogy a kárpitszövés szinte mindenkor és mindenhol jelen volt, ám csak a 19. században, az Arts and Crafts mozgalomnak köszönhetően vált önálló művészeti ággá. A kötet tulajdonképpen a szerző doktori értekezése, tehát igen elmélyült munka. Szuper, hogy a Scolar publikálási lehetőséget ad a kutatóknak, így szélesebb közönséghez is eljuthatnak az eddig dolgozószobák és egyetemi tanácstermek falai közé szorított művek.

szornyekkonyve.JPGChristopher Dell: Szörnyek könyve avagy a képzelet állatkertje. Fordította: Árokszállásy Zoltán. Budapest, Corvina, 2010. 192.

Nyakunkon a trollok és a vámpírok, ki ne szeretné manapság a szörnyszülötteket? Ez itt egy szép kis gyűjtemény: farkas­emberek, kutyafejű istenek, földönkívüliek, óriások és démonok a világ minden tájáról, az emberemlékezet kezdetétől, egy kötetben. Minden idők legbor­zasztóbb teremtményeinek taxonómiája, melyet Christopher Dell művészettörténész ad közre komoly szakérte­lemmel, ám igen élményszerűen. A képeken túl részletesen megismerhetjük képzeletünk sötét teremtményeinek táplálkozási szokásait, gyenge pontjait és ügyes-bajos dolgait is.

kozaklajos.JPGKasza Gábor, Szabó Lajos: Kozák Lajos fotográfiák. Budapest, Kossuth Kiadó, 2012. 80.

Válogatás egy méltatlanul feledésbe merült (nem csak) sportfotós képeiből. Kozák Lajos Kertész és Brassai kortársa volt, főként a két világháború közötti időszakban alkotott, ’45 után szinte kizárólag sportfotókat készített, s 1975-ben bekövetkezett halála után majdnem feledésbe merült. Szerencsére csak majdnem, hisz felfedezése éppen most zajlik. Ennek első mérföldköve ez az elegáns album.

banksy.JPGBanksy: Wall and Piece. A fal adja a másikat. Fordította: Simon Bence. Gabo, 2012. 240.

„A szerzői jog a gyengék fegyvere”. Ki mer ilyet mondani pont a copyrightoldal kellős közepén?! Ki más, mint Banksy, aki politikai és társadalmi fricskáival befirkálta a graffitit a kortárs képzőművészeti kánonba. Azt csinálja, amit itthon az MKKP, csak ő hamarabb kezdte. A láthatatlan ember két éve még filmet is csinált Exit Through the Gift Shop címmel, többek közt magáról, persze azt is arc nélkül. Munkái főként utcákat, falakat, hidakat díszítenek szerte a világon, de hozzányúlt már szobrok­hoz, festményekhez is. Nem túlzás: korszakos művészről beszélünk. Magyarul ez az első albuma.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr404938583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása