oszk_kep.jpgVissza-visszatérő téma könyves berkekben, milyen változásokat hoz az e-könyvek megállíthatatlan térhódítása a — nevezzük immáron így — hagyomá­nyos könyvkészítésben. A nyomtatott könyvek temetésétől szerencsére még messze vagyunk, az Országos Széchényi Könyvtár múlt pénteken nyílt időszaki kiállításán mégis egyfajta összegzésként tekinthetjük meg, mit is jelentett eddig a könyv — jelzők nélkül.

A december 22-ig látogatható könyvművészeti és tipográfiai kiállításon válogatott, 21. századi szép magyar könyveken keresztül csodálható meg a könyv- és betűtervezés, a modern tipográfia művészete. Merthogy a könyv nemcsak tartalmán, hanem megjelenésén keresztül is üzenetet hordoz, értéket képvisel. Egy különleges szín, szép grafikájú oldal, a szövegre ötletesen utaló borító szinte mágnesként vonzza a szemet, különféle benyomásokat kelt reménybeli olvasójában, és a könyv így lesz több puszta információhordozónál.

Az e-könyv praktikus, áramvonalas, hűvösen profi. Kütyüélmény. Nem „rosszabb”, mint nyomtatott társa, csak más. Viszont még gyerekcipőben jár az ezeréves, hagyományos könyvhöz képest. Már csak ezért is nehéz lenne kiállítást szervezni „belőle”.

A Tr(End of Print) — Homage to Books kiállítás megtekintésével nem leszünk „okosabbak”, mit is hoz a jövő, hogyan is fognak olvasni a jövő nemzedékei, és a szervezők sem kívánták a döntő­­bíró szerepét játszani a nyomtatott és a digitális kiadványok között — egyszerűen csak egy szubjektív válogatással bemutatni nyomtatott kultúránk eddigi terméseit. A pozitív kicsengésű cím — cáfolva David Carson ’90-es évekbeli könyve, az End of Print jóslatát — azt sugallja, hogy a nyomtatott és e-könyvek valószínűleg még sokáig meglesznek békésen egymás mellett az olvasók legnagyobb örömére.

A könyvgyűjteményről és az azt kiegészítő poszterkiállításról további részletek az OSZK honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr14870225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása